Karácsonyi húsleves gazdagon: egészben fő bele a csirke

húsleves2cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Aranyszívű nagymamám régen karácsonykor mindig készített gyöngytyúklevest, gazdagon, zöldségekkel, saját készítésű tésztával vagy galuskával. Emellett van még egy másik nagy kedvenc a családunkban, amit sokkal könnyebb elkészíteni.

A karácsonyi asztal a legtöbb családban elképzelhetetlen halászlé vagy gazdag húsleves nélkül. Nálunk a húsleves a nyerő, ünnepnapokra igyekszünk felturbózni úgy, ahogy a mama is tette. Fájó szívvel bevallom, az ő ízeit nehéz utánozni, mindig azt mondta, hogy az ő titkos fűszere nem más, mint a szeretet.

Leves és főétel egyben

Ha megvan a szeretet, az sem árt, ha a levesünket a legjobb minőségű alapanyagokból készítjük el. Ez a leves több okból is jó választás: az asztalunkon nemcsak gyöngyöző, ízes leves lesz sok-sok zöldséggel, hanem ropogósra sütött hús is, amit a leves elfogyasztása után köret mellé ehetünk.

Szükségünk lesz egy jó nagy fazékra, hogy minden kényelmesen elférjen benne: főzhetjük egész csirkéből is a levest, de combból is, amit ugyanúgy betehetünk a tepsibe sülni. A sütésnél mindig tartsuk szemmel a húst, egyik sütő sem egyforma, hol gyorsabban, hol lassabban sül.

Van ennek a receptnek egy bonyolultabb változata is. A mamám valamikor úgy készítette ezt a levest, hogy az egész csirke bőrét lefejtette, majd az egyben maradt bőrt zöldséges vagy májas töltelékkel megtöltötte, a bőrt összevarrta, úgy tette a levesbe főni. Ez a töltött batyu utána szintén a sütőbe került, eszméletlenül finom és látványos eleme lett az ünnepi asztalnak.

Karácsonyi húsleves gazdagon

húsleves2ct

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 darab tanyasi csirke
  • 8 darab sárgarépa
  • 4 szál angol zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 darab burgonya
  • 4 fej gomba
  • 1 marék bors (szemes)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 darab házi ételízesítő
  • kevés vaj
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucoljuk meg, vágjuk, daraboljuk ízlésünk szerint, egyedül a hagymát hagyjuk egészben, maradhat a héja is, csak nagyon alaposan mossuk meg.

A megtisztított csirkét tegyük fel főni bő vízben. Amikor habos lesz a víz felszíne, kanál, szedő vagy szűrő segítségével tisztítsuk meg a habtól. Ezután a hagyma és a fokhagyma kerül a vízbe 1 maréknyi szemes borssal együtt, 2-3 perc elteltével a többi zöldséget is a levesbe tesszük a saját készítésű ételízesítő kockánkkal együtt.

40-45 perc múlva a csirkét kivesszük, és kivajazott tepsibe tesszük. A húst óvatosan megkenjük vajjal, kevés só és bors ízlés szerint kerülhet rá. A szárnyast toljuk a sütőbe és süssük aranybarnára. Légkeveréses sütőben, 180 fokon 40 perc alatt érjük el a várt színt.

A levesünk akkor van kész, ha az összes zöldség megpuhult benne. Tálalásnál szórjuk meg friss petrezselyemmel és kínáljunk mellé csiga- vagy cérnatésztát.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük