Selymes csokilikőr karácsonyra: percek alatt készül a krémes ital
A csokilikőr a karácsony egyik kötelező innivalója, ez a házilag készült változat pedig méltó megfelelője az eredeti ír krémlikőrnek, a Baileysnek.
Ez az innivaló az egyik legegyszerűbb alkoholos finomság, amit otthon készíthetsz. Nem igényel áztatást, ahogy a legtöbb kókuszlikőr, hiszen a receptben tejszín helyett sűrű kókusztej szerepel, ami az ital krémes állaga mellett az intenzív kókuszos ízt is biztosítja. Ehhez azonban fontos, hogy a konzerves változatot használd, ne pedig a dobozos, folyékonyabb növényi italt, mert utóbbival nem a várt eredményt kapod.
És hogy mitől lesz igazán karácsonyi ez a likőr? Egyrészt természetesen a fahéjtól, hiszen a melengető fűszer fogalma már-már eggyé vált az ünnepi hangulattal, mellé pedig szerecsendió is kerül, amitől még gazdagabb lesz az ízvilág. Mivel ez egy házi likőr, és nem tartalmaz semmilyen felesleges adalékanyagot vagy állagjavítót, fogyasztás előtt mindig rázd fel az üveget, hogy a hozzávalók alaposan összekeveredjenek.
A rum kivételével tegyünk minden hozzávalót egy közepes edénybe, és forraljuk fel.
Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a rumot.
Öntsük a kókuszlikőrt légmentesen záródó üvegbe, és legalább 3 órára (vagy akár egész éjszakára) tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek és besűrűsödjön.
Fogyasztás előtt alaposan rázzuk fel, mert a fűszerek leülhetnek az üveg aljára.
Fotók: Kaitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu