Így tedd el a cukrozott narancshéjat: sokféle sütibe jó lesz
A cukrozott narancshéj sütikbe téve vagy önmagában kanalazva is mennyei csemege.
Ez a német sütemény közel 700 éve létezik, azóta pedig már az egész világot bejárta, hatalmas népszerűségre szert téve. Érdekesség, hogy 1490-ig a stollennek kemény volt a tésztája, mivel a katolikus egyház tiltotta a vaj és a tej használatát nagyböjt idején. Ernst von Sachsen herceg a drezdai pékek kérésére ugyan kérvényezte a pápánál a vajtilalom feloldását, de ezt a pápa elutasította, mígnem öt pápával később végül feloldották ezt a tilalmat.
A stollent manapság már a legkedveltebb karácsonyi sütemények között tartják számon, az omlós édesség szárított gyümölcsökkel, kandírozott citrushéjjal, diófélékkel, különböző karácsonyi fűszerekkel és marcipánnal készül.
Számos variációja létezik, mint például a Mandelstollen, a Mohnsollen vagy éppen a Marzipanstollen, ami viszont mindben közös, hogy mindig gazdagon megszórják porcukorral, ami a havas német tájra emlékeztet, és a karácsony hangulatát idézi.
A stollent előre is elkészítheted, és le is fagyaszthatod a hosszabb tárolás érdekében.
Ebből a mennyiségből 2 darab stollent tudunk készíteni.
A mazsolát és a kandírozott citrushéjakat vágjuk fel apróra. Utána a blansírozott mandulával együtt tegyük egy közepes tálba, majd öntsük rá a rumot, és keverjük jól össze.
Ezután tegyük félre a tálat, hogy a gyümölcsök magukba szívhassák a rumot.
Készítsük el a tésztát.
A langyos tejben keverjük el az élesztőt és 2 evőkanál cukrot, majd meleg helyen 10-15 percig kelesszük.
A lisztet, a maradék cukrot, a tojást, a tojássárgáját, a vajat, a vaníliakivonatot, a citromhéjat, a sót, a kardamomot, a szerecsendiót és a fahéjat tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
Egy kanál segítségével keverjük össze a keveréket, amíg össze nem áll.
Gyúrjuk össze a tésztát, és ha szépen összeállt, gyúrjuk és dagasszuk további 10 percig.
Egy tálat enyhén olajozzunk be, majd tegyük bele a tésztagolyót, és takarjuk le egy konyharuhával.
Szobahőmérsékleten kelesszük további 1 órán át.
Ha megkelt a tészta, adjuk hozzá a rumban áztatott gyümölcsöket és mandulát. Ha lenne még rajtuk rum, amit esetleg nem szívtak magába a gyümölcsök, akkor azt öntsük le róluk, ne adjuk a tésztához.
Gyúrjuk össze a tésztát, ha túl nedves lenne, adjunk hozzá egy kis lisztet, amíg a tészta elválik a táltól.
Tegyük a tésztát lisztezett tálra, majd vágjuk két egyenlőre részre. Mindegyiket nyújtsuk oválisra, kb. 2,5 cm vastagságúra.
Ezután a marcipánrudat is felezzük meg: az egyiket az egyik stollenhez, a másikat pedig a másikhoz fogjuk felhasználni.
A marcipánrudakat hengereljük olyan hosszúra, hogy hosszában végigérjék a tésztákat, majd tegyük bele a kinyújtott tésztába és finoman nyomkodjuk bele.
Hajtsuk rá a tészta bal oldalát úgy, hogy az befedje a marcipánt. Utána hajtsuk rá a jobb oldalát is a bal tetejére úgy, hogy az átérje a közepét, de ne borítsa be az egészet.
A sütemény két hosszanti végén csipkedjük meg a tésztát, hogy ne tudjon kinyílni sütés közben.
Végezetük a kezünk kisujj felőli élével nyomjuk le a stollent hosszában, a középpontjától balra, hogy megalkossuk a jellegzetes stollenmintát.
Ezeket a lépéseket ismételjük meg a másik stollentészával is.
Ha mindkét stollen kész, tegyük a süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd takarjuk le, és meleg helyen vagy akár előmelegített sütőben is pihentessük 45-60 percig. Ennyi idő alatt szépen megpuhul majd a stollentészta.
Ha pihentetés végére kilógó mazsolaszemeket látnánk a mondhatni vekni alakú kis tésztákban, azokat vágjuk le, különben sütés közben könnyedén megéghet.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és ha letelt a pihentetési idő, süssük 30-40 percig, amíg aranybarnára sül.
Ha megsült, hagyjuk kb. 5 percig hűlni, majd szurkáljuk meg egy fogpiszkálóval.
Ezután kenjük be az egész süteményt olvasztott vajjal, ami a lyukakon keresztül majd szépen beszivárog a stollenbe.
Végezetül azonnal szórjuk meg bőségesen porcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A stollent felszeletelhetjük és máris tálalhatjuk, hűvös helyen pedig, fóliába csomagolva, akár 2 hétig is eltarthatjuk.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu