Őszindító almás pite omlós tésztával: a mézeskalácsfűszerektől lesz illatos
A vékony, omlós tésztába rengeteg almás töltelék kerül: a desszertet fahéj, szerecsendió és reszelt citromhéj teszi tökéletessé!
Almás pite, almás rétes, almakompót és még megannyi, őszi almával készülő finomság, ami jókedvre derít minket az esős, borongós, őszi napokon. Ha pedig mindezt még karamellával is megkínáljuk, az már szinte fenomenális ízélményt jelez előre.
Az almának közel 7000 fajtája ismert világszerte. Magyarországon bizonyára senkinek sem kell bemutatnunk a legendás szabolcsi almát, miként a jonagold, a golden és az idared fajtákat sem.
Az alma rengeteg jótékony hatással bír, amelyek közül kiemelkedők a különböző vitaminok: A- és B-vitamin, folsav, magnézium, kálium, kalcium, illetve a vízoldékony rostanyag- és pektintartalma is említendő. Jó hatással van az emésztésre, csökkenti a koleszterinszintet, és a magas vérnyomás kezelésében is segíthet.
Nyilván ezért is tartja a mondás, hogy minden nap egy alma az orvost távol tartja. Bár igaz, hogy az alma karamellával tálalva nem feltétlenül az egészséges élet felé terel minket, de néha bizony az ilyen édes kísértéseknek is érdemes engednünk.
A lisztet szitáljuk egy tálba. Csináljunk a közepébe egy mélyedést.
A darabokra vágott vajat, a cukrot, a sót, az ecetet és a felvert tojást halmozzuk bele a mélyedésbe, majd kívülről befelé haladva, apránként, kézzel keverjünk hozzá a lisztből. Ha már minden lisztet a masszához kevertünk, addig gyúrjuk, amíg szép, homogén tésztát nem kapunk.
Az elkészült tésztát tegyük frissen tartó fóliába, és fél órára tegyük a hűtőbe pihenni.
Készítsük el az almás tölteléket: a savanykás almákat hámozzuk meg, vágjuk négyfelé, magozzuk ki, majd a negyedeket vágjuk cikkekre, és végül csepegtessük rá a citromlevet.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át, és liszteszett deszkán nyújtsuk ki kerek alakú lappá. A tészta akkora átmérőjű legyen, hogy kitöltsön egy 24 cm-es tortaformát.
A kinyújtott tésztát tegyük bele ebbe a kerek sütőformába. Nyomkodjuk bele úgy, hogy legyen egy kb. 2 cm-es pereme, majd villával szurkáljuk meg picit. Ezután terítsük be az almával, morzsoljuk rá a vajdarabokat, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg.
Amíg sül a tészta az almával, készítsük el a töltelék másik felét. Ehhez a cukrot egy kisebb méretű lábosban olvasszuk fel, majd önstük hozzá az almalevet.
Főzzük együtt őket, amíg karamellás állagúvá nem fő az elegy.
Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, öntsük rá az almás karamellát, hintsük meg egy késhegynyi fahéjjal, és 250 fokra emelve a sütő hőfokát további 10 percre tegyük vissza a sütit a sütőbe.
A tortánknak az alábbi módon kölcsönözhetünk még egy kis csínyt:
20 dkg cukrot forraljunk fel 5 evőkanál vízben. Kis lángon, folyamatosan kevergessük egészen addig, amíg a szirup szép barna lesz.
A lábost ekkor húzzuk le a tűzről, majd jöhet az exkluzív dekoráció: egy villa segítségével húzzunk vékony csíkokat a tortára, és szó szerint táncoltassuk meg a villát a torta felett, mintha csak egy karmesteri pálcával vezényelnénk, de persze óvatosan, hiszen a cukorszálak, amiket készítünk, ekkor még forrók, viszont éppen ezért könnyedén formázhatók is. Hasonló ötleteket innen is meríthettek.
Bármelyiket is próbáljuk ki, varázslatos cukorszálas mintákkal diszíthetjük fel a tortánkat, amivel garantáltan mindenkit le fogunk nyűgözni.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu