Kardamomos zabkeksz magvakkal: rostban nem lesz hiány

3
Nyomtatás
Kardamomos-zabkeksz-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a kardamomos zabkeksz a tökéletes választás, ha egy édes, fűszeres harapnivalóra vágysz: reggelire és tízóraira is fogyaszthatod!

Ez a kardamomos zabkeksz a tökéletes rostban gazdag nasi. Sok zabpehely sül bele, így nemcsak desszertként nagyon finom, de reggelire, tízóraira vagy akár edzéshez is megállja a helyét.

Emellett tele van aromás fűszerekkel, így igazi lélekmelegítő a hűvös hónapokban. Fő ízesítője az indiai konyha egyik ikonikus fűszere, a kardamom, amelyet főként ázsiai élelmiszereket kínáló boltokban, delikáteszekben vagy egyes bioboltokban szerezhetsz be.

Kardamomos zabkeksz

Kardamomos-zabkeksz

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 2 ek. őrölt lenmag
  • 6 ek. forró víz
  • 200 g nagy szemű zabpehely
  • 50 g kókuszreszelék
  • 50 g kendermag
  • 50 g mandula durvára darabolva
  • 50 g mazsola
  • 0.5 tk. sütőpor
  • 0.5 tk. szódabikarbóna
  • 0.5 tk.
  • 2 tk. őrölt kardamom
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szerecsendió
  • 1 tk. gyömbér
  • 0.25 tk. őrölt fekete bors
  • 200 g mandulavaj
  • 150 ml juharszirup
  • 2 tk. vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a tojáspótlónkat. Ehhez egy tálkában keverjük össze a lenmaglisztet (vagy őrölt lenmagot) a meleg vízzel, és tegyük félre 5 percre, hogy besűrűsödjön.

Közben minden száraz hozzávalót (zabpehely, kókuszreszelék, kendermag, mandula, mazsola, sütőpor, szódabikarbóna, só, kardamom, fahéj, szerecsendió, gyömbér és bors) mérjünk egy közepes tálba.

A közben elkészült lentojást keverjük össze a mandulavajjal, a juharsziruppal és a vaníliával, majd dolgozzuk egybe a zabpelyhes alappal. A masszából kanalazzunk púpozott evőkanálnyi mennyiségeket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kézzel formázzunk belőlük szabályos korongokat.

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 15-17 perc alatt süssük a kekszeket aranybarnára. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd légmentesen zárható edényben tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon