Roppanós zabpelyhes keksz házilag: egyszerű, gyors, és eteti magát
A zabpelyhes keksz illata belengi az egész lakást, és legalább olyan finom, mint a bolti.
Ez a kardamomos zabkeksz a tökéletes rostban gazdag nasi. Sok zabpehely sül bele, így nemcsak desszertként nagyon finom, de reggelire, tízóraira vagy akár edzéshez is megállja a helyét.
Emellett tele van aromás fűszerekkel, így igazi lélekmelegítő a hűvös hónapokban. Fő ízesítője az indiai konyha egyik ikonikus fűszere, a kardamom, amelyet főként ázsiai élelmiszereket kínáló boltokban, delikáteszekben vagy egyes bioboltokban szerezhetsz be.
Először készítsük el a tojáspótlónkat. Ehhez egy tálkában keverjük össze a lenmaglisztet (vagy őrölt lenmagot) a meleg vízzel, és tegyük félre 5 percre, hogy besűrűsödjön.
Közben minden száraz hozzávalót (zabpehely, kókuszreszelék, kendermag, mandula, mazsola, sütőpor, szódabikarbóna, só, kardamom, fahéj, szerecsendió, gyömbér és bors) mérjünk egy közepes tálba.
A közben elkészült lentojást keverjük össze a mandulavajjal, a juharsziruppal és a vaníliával, majd dolgozzuk egybe a zabpelyhes alappal. A masszából kanalazzunk púpozott evőkanálnyi mennyiségeket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kézzel formázzunk belőlük szabályos korongokat.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 15-17 perc alatt süssük a kekszeket aranybarnára. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd légmentesen zárható edényben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors