Fűszeres bundában sült karfiol: ha unod a hagyományos panírt
A rántott karfiol nem a megszokott módon készül, hagyományos panír helyett fűszeres palacsintabundában sül készre.
A karfiol sokoldalúan felhasználható zöldség: jólesik a belőle készült leves, főzelék, köret, és persze rántva is tökéletes. Most fasírt formájában ajánljuk, így készítve egyszerűen mennyei, öröm belőle minden falat.
A karfiolfasírt bátran fűszerezhető, aki szeretné, feldobhatja kakukkfűvel, oregánóval vagy egy kis chilivel. Hogy a massza jól formázható legyen, érdemes kicsit hűtőbe tenni, így garantáltan nem fognak szétesni a zöldségpogácsák vagy -golyók.
A karfiolt szedjük rózsáira, majd mossuk meg folyó víz alatt. Ezután daráljuk le vagy aprítsuk finomra.
A kenyérszeleteket áztassuk annyi vízbe, amennyi ellepi, majd nyomkodjuk ki.
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra és kevés olajon dinszteljük üvegesre.
Az összeaprított karfiolhoz keverjük hozzá a sót, borsot, petrezselymet, fokhagymát, tojást, dinsztelt hagymát és a kinyomkodott kenyeret.
A bekevert masszát fedjük le és tegyük hűtőbe 30 percre, így az ízek összeérnek és a formázás is egyszerűbb.
A jól összekevert masszából tetszés szerint formázzunk golyókat, pogácsákat, majd forgassuk őket zsemlemorzsába.
Vegyünk elő egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral, majd kenjük meg egy kevés olajjal. Erre sorakoztassuk a karfiolfasírtot, kenjük meg a tetejüket kevés olajjal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük szép aranybarnára. A fasírtokat félidőnél fordítsuk meg.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu