Pirult, fűszeres tepsis zöldségek: mézes, fokhagymás öntettel sülnek
A színes, roppanósra sült zöldségek nemcsak a szemeket, de az ízlelőbimbókat is kényeztetik, főleg ezzel az ínyenc öntettel.
Ha szereted a karfiolt és a belőle készült levest, mindenképp teszteld le ezt a különleges, fűszeres változatot, valódi ízbomba! Ez az izgalmas recept olyan fűszerekkel készül, mint a római kömény, paprika, kurkuma, de a leves valódi megkoronázása a friss kapor!
Azonban nemcsak a fűszerezéstől különleges a végeredmény, hanem a sült zöldségtől is: a karfiolt ugyanis sütőben pirítjuk, mielőtt a lébe kerül, így koncentrálódik az íze, és kap egy kis füstös aromát.
A levest kínálhatod teljesen selymesen, krémesen is, de még izgalmasabb lesz, ha hagysz benne egész karfiolrózsákat, érdemes így kipróbálni!
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Mindkét karfiolt szedjük rózsáira, nagyjából azonos méretűek legyenek. Oszlassuk el őket a tepsin, locsoljuk rájuk az olívaolaj felét, majd sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze. Ha nem vonja be mindet az olaj, még egy keveset locsoljunk rá.
Toljuk a sütőbe kb. 30-35 percre, félidőben forgassuk át a karfiolt. Akkor jó, mikor puha és a szélei pirultak.
Amíg sül, a vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Az olívaolaj másik felét forrósítsuk fel egy lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük 5-6 percig, míg átlátszó lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, római köményt, paprikát, kurkumát, és 1 percig pirítsuk. Ekkor keverjük bele a sült karfiol háromnegyed részét, forgassuk össze a hagymás alappal.
Öntsük fel az alaplével, várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, félig lefedve főzzük kb. 10 percig.
Ekkor vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük. Lehet teljesen selymes és picit darabosabb is.
Tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a tejjel vagy növényi itallal, adjuk hozzá a citromlevet, és keverjük bele a félretetett karfiolt. Főzzük addig, míg gyöngyözni kezd, majd kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk.
Utolsó lépésként keverjük bele az apróra vágott kaprot, majd kínálhatjuk is.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors