Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe

9
Nyomtatás
kaproskarfiolleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fűszeres, különleges karfiolleves téged is le fog venni a lábadról, ha megkóstolod: picit pikáns, mégis frissítő a zöldfűszertől!

Ha szereted a karfiolt és a belőle készült levest, mindenképp teszteld le ezt a különleges, fűszeres változatot, valódi ízbomba! Ez az izgalmas recept olyan fűszerekkel készül, mint a római kömény, paprika, kurkuma, de a leves valódi megkoronázása a friss kapor!

Azonban nemcsak a fűszerezéstől különleges a végeredmény, hanem a sült zöldségtől is: a karfiolt ugyanis sütőben pirítjuk, mielőtt a lébe kerül, így koncentrálódik az íze, és kap egy kis füstös aromát.

A levest kínálhatod teljesen selymesen, krémesen is, de még izgalmasabb lesz, ha hagysz benne egész karfiolrózsákat, érdemes így kipróbálni!

Karfiolleves sült zöldségből

kaproskarfiolleves2

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 közepes fej karfiol
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk római kömény
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 0.25 tk kurkuma
  • 1 liter alaplé
  • 5 dl tej vagy cukrozatlan növényi ital
  • 0.5 db citrom leve
  • 0.5 csokor kapor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Mindkét karfiolt szedjük rózsáira, nagyjából azonos méretűek legyenek. Oszlassuk el őket a tepsin, locsoljuk rájuk az olívaolaj felét, majd sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze. Ha nem vonja be mindet az olaj, még egy keveset locsoljunk rá.

Toljuk a sütőbe kb. 30-35 percre, félidőben forgassuk át a karfiolt. Akkor jó, mikor puha és a szélei pirultak.

Amíg sül, a vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.

Az olívaolaj másik felét forrósítsuk fel egy lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát. Dinszteljük 5-6 percig, míg átlátszó lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, római köményt, paprikát, kurkumát, és 1 percig pirítsuk. Ekkor keverjük bele a sült karfiol háromnegyed részét, forgassuk össze a hagymás alappal.

Öntsük fel az alaplével, várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, félig lefedve főzzük kb. 10 percig.

Ekkor vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük. Lehet teljesen selymes és picit darabosabb is.

Tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a tejjel vagy növényi itallal, adjuk hozzá a citromlevet, és keverjük bele a félretetett karfiolt. Főzzük addig, míg gyöngyözni kezd, majd kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk.

Utolsó lépésként keverjük bele az apróra vágott kaprot, majd kínálhatjuk is.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon