Mennyei karamellpuding pillanatok alatt: barna cukorral az igazi
Az angol pohárdesszert isteni finom, ha szereted a karamellát és a pudingot, ezt az édességet imádni fogod.
A spanyol desszertek világszerte ismertek, gondoljunk csak a churrosra, a magdalenara vagy a legendás csokoládéhabra. Ezek mellett szerencsére akad még hely egy másik isteni krémdesszertnek is, ami nem más, mint a katalán krém.
Ez a főzött krém ráadásul nem is annyira bonyolult, és az olyan hozzávalók, mint a citromhéj, a fahéj és a karamell együtt alkotják meg ezt a nagyszerű, krémes és közben mégis ropogós édességet.
A citromot mossuk meg, majd vékonyan szedjük le a héját. Törekedjünk rá, hogy a lehető legvékonyabban hámozzuk meg, hiszen a citromhéjat követő fehér rész keserű, amit nem lenne jó belefőzni a krémbe.
A tojásokat válasszuk szét két tálban. A fehérjére nem lesz szükségünk, de azt bármi máshoz még később felhasználhatjuk.
A keményítőt tegyük a tojássárgájával teli tálba, majd keverjük fel egy habverővel vagy fakanállal.
A tejet öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a fahéjat, a cukrot és a citromhéjat, majd forraljuk fel.
Ha a tej felforrt, vegyük le a tűzről és egy másik edénybe szűrjük át, mert a citromhéjakra a továbbiakban már nem lesz szükség.
A tojássárgájával összekevert keményítőt adjuk hozzá a lábosban lévő tejhez és alaposan keverjük össze.
Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg jól besűrűsödik a krém.
Ha kész, vegyük le a tűzről és porciózzuk kisebb hőálló tálakba.
Várjuk meg, amíg kihűl a krém, majd hintsük meg 1-1 teáskanál cukorral a tetejüket, és zsebsárkánnyal finoman olvasszuk rá, illetve pirítsuk meg a cukrot, így elkészítve rá a karamellréteget.
A krémet magában vagy omlós babapiskóta kíséretében tálaljuk.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu