![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kefirrel készült, pufi orosz palacsinta, avagy oladi: könnyű és légies
![kefirpancake2](https://kep.index.hu/1/0/3109/31091/310912/31091283_2387359_da8c12a581a432efda1c778972e89e43_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Desszertként, de reggeliként is megállja a helyét az orosz palacsinta, amit porcukros tejföllel, tejszínhabbal és friss gyümölcsökkel érdemes kínálni.
Ezerféle palacsintarecept létezik, legyen szó a mi hagyományos változatunkról, az amerikaiak pufi verziójáról, a vékony francia crepesről vagy a japán felfújtról. Az oroszoknál is népszerű a palacsinta, egyik nagy kedvencük a blini, ez egy kelt tésztával készült, jellegzetesen sós palacsinta, amit kaviárral tálalnak a legtöbbször. Van azonban reggeliként és édességként funkcionáló palacsintájuk is, ez az amerikai változatra hajaz, azonban annál könnyebb és légiesebb a kefirnek hála.
Az oladi vidéken népszerű, pufi és légies, kicsit több olajban sül, mint az átlagos palacsinta, ettől egész nagyra, fánkszerűre nő meg. Kötelező alapanyaga a kefir. Eredetileg - a blinihez hasonlóan - az oladi is élesztővel készült, azonban sokkal időtakarékosabb ma már sütőporral készíteni.
Oladi
![kefirpancake](https://kep.index.hu/1/0/3109/31091/310912/31091299_d9f162415e036efb891c7a73d5a14a35_wm.jpg)
Hozzávalók 12 adaghoz
- 500 milliliter kefir
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál cukor
- 0.5 teáskanál só
- 350 gramm liszt
- 0.5 teáskanál sütőpor
- porcukor
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a kefirt, tojást, cukrot és a sót. Egy másik tálban a lisztet és a sütőport vegyítsük össze. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, homogén, de sűrű masszát kell kapnunk. Hagyjuk 15 percig pihenni a tésztát, közben ne kevergessük.
Egy tapadásmentes serpenyőbe öntsünk annyi olajat, amennyi elfedi a serpenyő alját kb. 1 cm-es magasságban. Egy kisebb merőkanál vagy fagyiadagoló segítségével adagoljuk a tésztát a forró olajba, süssük pár percig, míg aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg, a másik felét is süssük 1-2 percig. Ahogy sülnek, megemelkednek majd. Ha szükséges, pótoljuk az olajat.
Porcukorral, tejszínhabbal, tejföllel, friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!