
Kefirrel készült, pufi orosz palacsinta, avagy oladi: könnyű és légies

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Desszertként, de reggeliként is megállja a helyét az orosz palacsinta, amit porcukros tejföllel, tejszínhabbal és friss gyümölcsökkel érdemes kínálni.
Ezerféle palacsintarecept létezik, legyen szó a mi hagyományos változatunkról, az amerikaiak pufi verziójáról, a vékony francia crepesről vagy a japán felfújtról. Az oroszoknál is népszerű a palacsinta, egyik nagy kedvencük a blini, ez egy kelt tésztával készült, jellegzetesen sós palacsinta, amit kaviárral tálalnak a legtöbbször. Van azonban reggeliként és édességként funkcionáló palacsintájuk is, ez az amerikai változatra hajaz, azonban annál könnyebb és légiesebb a kefirnek hála.
Az oladi vidéken népszerű, pufi és légies, kicsit több olajban sül, mint az átlagos palacsinta, ettől egész nagyra, fánkszerűre nő meg. Kötelező alapanyaga a kefir. Eredetileg - a blinihez hasonlóan - az oladi is élesztővel készült, azonban sokkal időtakarékosabb ma már sütőporral készíteni.
Oladi

Hozzávalók 12 adaghoz
- 500 milliliter kefir
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál cukor
- 0.5 teáskanál só
- 350 gramm liszt
- 0.5 teáskanál sütőpor
- porcukor
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a kefirt, tojást, cukrot és a sót. Egy másik tálban a lisztet és a sütőport vegyítsük össze. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, homogén, de sűrű masszát kell kapnunk. Hagyjuk 15 percig pihenni a tésztát, közben ne kevergessük.
Egy tapadásmentes serpenyőbe öntsünk annyi olajat, amennyi elfedi a serpenyő alját kb. 1 cm-es magasságban. Egy kisebb merőkanál vagy fagyiadagoló segítségével adagoljuk a tésztát a forró olajba, süssük pár percig, míg aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg, a másik felét is süssük 1-2 percig. Ahogy sülnek, megemelkednek majd. Ha szükséges, pótoljuk az olajat.
Porcukorral, tejszínhabbal, tejföllel, friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Fotó: Getty Images