Álomfinom, foszlós tésztás kókuszos csiga: így készítve lesz tökéletes

kókuszos-csiga
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha péksütemény tölteléke lágy kókuszkrémben gazdag. Remek édes reggeli, és vendégvárónak is érdemes elkészíteni.

Gyerekkorom óta imádom a kókuszos süteményeket, főleg azokat, amiket anyukám süt. Az egyik specialitása a kelt tésztás kókuszos csiga, mely a tölteléktől lesz különleges.

Amire figyelni kell!

A krém elkészítése nem nehéz, de résen kell lenni, mert el lehet rontani. Az első hibalehetőség a tojásfehérje verésénél merülhet fel. Én azt mondom, feltétlen vízgőz felett verd habbá, mert így szép sűrű lesz a krém. Ha a mozzanat kimarad, akkor száraz lesz, nem lehet olyan jól eloszlatni benne a kókuszreszeléket.

A másik hibapont a sütésnél merülhet fel. Míg a legtöbb receptben aranybarnára kell sütni a péksütit, ennél a kókuszos csigánál nem baj, ha picit sápadtabb a tészta, mert úgy a töltelék krémes marad. Ha túlsül, akkor elvész a kókuszkrém lágysága.

Kelt tésztás kókuszos csiga

Kelt tésztás kókuszos csiga ct

Hozzávalók 16 darabhoz

Tészta:

  • 2 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg vaj
  • 2 darab tojássárgája

Töltelék:

  • 5 darab tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • liszt a tészta alá
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen, 8-12 percig pihentessük, míg az élesztő felfut.

A lisztet forgassuk egybe a sóval és vaníliás cukorral, majd morzsoljuk hozzá a puha vajat. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a felfutott élesztőt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. (Ha szükséges, langyos tejet adjunk még hozzá.)

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A tojásfehérjét a porcukorral kezdjük el kemény habbá verni, majd vízgőz fölött folytassuk a munkát, verjük addig, míg szép sűrű, krémes állagú lesz. Ezután forgassuk hozzá a kókuszreszeléket.

A megkelt tésztát lisztezett felületen osszuk két cipóra. Először nyújtsuk ki az egyiket, kenjük meg a kókuszos krém felével, majd tekerjük fel, és vágjuk ujjnyi vastag csigákra. A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd a másik tésztát is nyújtsuk ki, töltsük, tekerjük és vágjuk csigákra.

A sütőpapírra sorakoztatott csigákat pihentessük 20-30 percig, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 18-22 percre. Sütésnél vigyázzunk, ne süssük túl pirosra a tésztát, mert akkor a töltelék száraz lesz.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük