Foszlós, vastag, kétszer kelt palacsinta a mama receptes füzetéből

kpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kelt palacsinta tésztája jóval testesebb, mint a hagyományos változaté, köszönhetően az élesztőnek. A régimódi finomság édes és sós töltelékkel is mennyei.

A palacsinták univerzuma határtalan. A leggyakrabban hagyományosan készül, de népszerű az amerikai pufi változat, vagy a csúsztatott fajta, ha pedig visszagondolsz a gyermekkorodra, eszedbe juthat a nagyi kelt palacsintája, melynek nem lehetett ellenállni.

A kelt tésztás palacsinta vastagabb a megszokottnál, de nem hasonlít a pufi változathoz. Finom édes töltelékkel kenve, de sósan is ki lehet próbálni. Ha a sós változatnak szavaznál bizalmat, akkor próbáld ki sajtkrémmel és sonkával töltve.

Kelt tésztás palacsinta

kpct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 8 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 3 darab tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez

Töltelék:

  • lekvár, túró vagy nutella ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba.

Langyosítsunk fel 2 dl tejet, majd keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt. Ezután takarjuk le konyharuhával, és futtassuk fel 10-15 perc alatt.

A felfutott élesztőt adjuk a liszthez. A tojással, olajjal, sóval, vaníliás cukorral és a maradék tejjel együtt keverjük csomómentesre a masszát.

A bekevert palacsintatésztát takarjuk le, és 30-60 perc alatt kelesszük meg. Ezután keverjük át, és forró, enyhén olajozott serpenyőben, a szokásos módon süssük ki a palacsintát, oldalanként 2-3 perc alatt.

Az elkészült palacsintát kínáljuk lekvárral, túróval vagy nutellával megkenve. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük