
Foszlós, vastag, kétszer kelt palacsinta a mama receptes füzetéből

A kelt palacsinta tésztája jóval testesebb, mint a hagyományos változaté, köszönhetően az élesztőnek. A régimódi finomság édes és sós töltelékkel is mennyei.
A palacsinták univerzuma határtalan. A leggyakrabban hagyományosan készül, de népszerű az amerikai pufi változat, vagy a csúsztatott fajta, ha pedig visszagondolsz a gyermekkorodra, eszedbe juthat a nagyi kelt palacsintája, melynek nem lehetett ellenállni.
A kelt tésztás palacsinta vastagabb a megszokottnál, de nem hasonlít a pufi változathoz. Finom édes töltelékkel kenve, de sósan is ki lehet próbálni. Ha a sós változatnak szavaznál bizalmat, akkor próbáld ki sajtkrémmel és sonkával töltve.
Kelt tésztás palacsinta

Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 8 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag porélesztő
- 3 darab tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- lekvár, túró vagy nutella ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba.
Langyosítsunk fel 2 dl tejet, majd keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt. Ezután takarjuk le konyharuhával, és futtassuk fel 10-15 perc alatt.
A felfutott élesztőt adjuk a liszthez. A tojással, olajjal, sóval, vaníliás cukorral és a maradék tejjel együtt keverjük csomómentesre a masszát.
A bekevert palacsintatésztát takarjuk le, és 30-60 perc alatt kelesszük meg. Ezután keverjük át, és forró, enyhén olajozott serpenyőben, a szokásos módon süssük ki a palacsintát, oldalanként 2-3 perc alatt.
Az elkészült palacsintát kínáljuk lekvárral, túróval vagy nutellával megkenve.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!