Így készül a klasszikus falafel: kívül ropog, belül krémes

3
Nyomtatás
falafel cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Idézd fel a legfinomabb falafel ízét, amelyet valaha ettél, és most dőlj hátra, mert otthon is el tudod készíteni, ha követed ezt a receptet.

A falafel a vegetáriánusok és a vegánok körében elképesztően népszerű, de a húsevők nagy része is imádja, hiszen ki ne szeretné ezeket a belül puha, kívül roppanós kis golyókat. Ma már abszolút beépült a mindennapokba, hiszen az alapanyaga, a csicseriborsó mindenhol kapható, nem mellesleg nagyon egészséges hüvelyes.

A tökéletes falafel kívül ropogós, a belseje tele van ízzel, nem túl száraz, de nem is túl szaftos. Bár megkönnyíthetnéd a munkádat, mégis azt javasoljuk, hogyha tökéletes végeredményt szeretnél, akkor ne konzerv, hanem szárított csicseriborsóval dolgozz. A golyókhoz remekül megy a házi hummusz, de ha szendvicset szeretnél belőle készíteni, akkor töltsd házi pitába. A roppanós zöldségeket pedig el ne hagyd mellőle. 

Klasszikus falafel

falafel recept ok

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 150 gramm csicseriborsó (száraz)
  • 0.5 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 marék koriander
  • 1 teáskanál
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál koriander (őrölt)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 evőkanál csicseriborsóliszt
  • a sütéshez olaj
Recept idők

Elkészítés:

A csicseriborsót 24 órával az elkészítése előtt áztassuk be. Amikor megszívta magát vízzel, szűrjük le, és tegyük aprítógépbe a hagymával, a petrezselyemmel, a korianderrel, a sóval, a fokhagymával, az őrölt korianderrel és a római köménnyel együtt. Turmixoljuk egyneművé, de ne pürésítsük, nem baj, ha picit darabos. Tegyük egy tálba, szórjuk meg a csicseriborsóliszttel és a sütőporral, és egy spatulával forgassuk össze. 

Készítsünk belőle kisebb golyókat egy evőkanál segítségével. Fektessük őket egy sütőpapírral bélelt tálcára. Tegyük a tálcát a hűtőbe 1 órát pihenni. 

Egy magas falú serpenyőbe öntsünk olajat, és melegítsük fel közepes lángon. Amikor az olaj felforrósodott, óvatosan tegyük bele a falafelgolyókat. Ne legyenek túl szorosan. Először süssük őket 1 percig, ne nyúljunk hozzájuk, majd forgassunk egyet rajtuk, és süssük még 30 másodpercig. Ekkor szedjük ki egy papírtörlőre. Ismételjük meg, amíg az összes meg nem sül.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon