Tepsiben sült, fűszeres csicseriborsó: egészséges nassolnivaló egyszerűen
A sült csicseriborsó könnyű, finom ropogtatnivaló, a fűszerekkel nem kell spórolnod.
A falafel a vegetáriánusok és a vegánok körében elképesztően népszerű, de a húsevők nagy része is imádja, hiszen ki ne szeretné ezeket a belül puha, kívül roppanós kis golyókat. Ma már abszolút beépült a mindennapokba, hiszen az alapanyaga, a csicseriborsó mindenhol kapható, nem mellesleg nagyon egészséges hüvelyes.
A tökéletes falafel kívül ropogós, a belseje tele van ízzel, nem túl száraz, de nem is túl szaftos. Bár megkönnyíthetnéd a munkádat, mégis azt javasoljuk, hogyha tökéletes végeredményt szeretnél, akkor ne konzerv, hanem szárított csicseriborsóval dolgozz. A golyókhoz remekül megy a házi hummusz, de ha szendvicset szeretnél belőle készíteni, akkor töltsd házi pitába. A roppanós zöldségeket pedig el ne hagyd mellőle.
A csicseriborsót 24 órával az elkészítése előtt áztassuk be. Amikor megszívta magát vízzel, szűrjük le, és tegyük aprítógépbe a hagymával, a petrezselyemmel, a korianderrel, a sóval, a fokhagymával, az őrölt korianderrel és a római köménnyel együtt. Turmixoljuk egyneművé, de ne pürésítsük, nem baj, ha picit darabos. Tegyük egy tálba, szórjuk meg a csicseriborsóliszttel és a sütőporral, és egy spatulával forgassuk össze.
Készítsünk belőle kisebb golyókat egy evőkanál segítségével. Fektessük őket egy sütőpapírral bélelt tálcára. Tegyük a tálcát a hűtőbe 1 órát pihenni.
Egy magas falú serpenyőbe öntsünk olajat, és melegítsük fel közepes lángon. Amikor az olaj felforrósodott, óvatosan tegyük bele a falafelgolyókat. Ne legyenek túl szorosan. Először süssük őket 1 percig, ne nyúljunk hozzájuk, majd forgassunk egyet rajtuk, és süssük még 30 másodpercig. Ekkor szedjük ki egy papírtörlőre. Ismételjük meg, amíg az összes meg nem sül.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu