Klasszikus diós tészta: így készül a pár hozzávalós vacsi
Lehet desszert, leves mellé gyors második, de akár vacsora is: egy azonban biztos, az egész család imádni fogja.
A káposztás tészta, vagy ahogy felénk nevezik, laska, gyerekkorom egyik nagy kedvence, és valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül. Rendszeres visszatérőnek számított, azonban igazán csak felnőttként kezdtem el értékelni: kevés hozzávalós, olcsó és gyors fogás, és ha egyszerre túl nagy adag készül a káposztából, akkor a lefagyasztást, majd felmelegítést is jól viseli.
Bár végtelenül egyszerű a receptje, az elkészítésében van néhány kötelező lépés, amelyek nélkül nem lesz az igazi a végeredmény. Az egyik ilyen a káposzta mennyisége. Nincsen lehangolóbb egy olyan káposztás tésztánál, amelyben nagyítóval kell keresni a káposztát. Ezért ne sajnáld ki az ételből, és ne ijedj meg, ha nyers formában rengetegnek tűnik a megadott mennyiség: párolás közben a negyedére fog összeesni.
A másik lépés a cukor. És itt nem a cukorszórásra gondolok, bár szerintem azt is bűn kihagyni a tészta tetejéről. Már párolás közben is szórj a káposztára egy kis mennyiséget, hiszen kellemesen megpirul, és enyhén karamelles ízt kölcsönöz az ételnek.
Sok recepttel találkoztam, amelyek hagymát javasolnak ehhez a fogáshoz. A hagyományos káposztás tészta azonban anélkül készül, a hagyma csak elnyomná a káposzta egyedi aromáját.
A káposztát egy éles késsel vágjuk vékony csíkokra, ennek hiányában gyaluljuk le. Tegyük egy keverőtálba, enyhén sózzuk le, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután alaposan nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet.
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olajjal, és dobjuk rá a káposztát. Sózzuk meg, vegyük a hőfokot alacsonyra, fedjük le, és időnkénti átkeverés mellett pároljuk 30 percig. Szórjuk rá a cukrot, vegyük közepesre a hőfokot, és 5-10 perc alatt pirítsuk a káposztát aranybarnára.
Amikor megpuhult, keverjük bele a borsot.
Közben főzzük meg a tésztát a csomagoláson leírtak szerint, szűrjük le, és forgassuk a káposztához.
Frissen őrölt borssal és cukorszórással kínáljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu