Selymes, tárkonyos gombaleves: laktató fogás húsmentesen

Tárkonyos, mustáros gombalevescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A selymes gombakrémleves a mustárnak köszönhetően gazdag ízvilágú, mely különösen jólesik a hideg napokon.

A gombakrémleves répával és burgonyával dúsítva készül, így sokkal tartalmasabb, de más különlegességet is rejt a finomság. Zamatában kicsit pikáns, köszönhetően a dijoni mustárnak. Ha intenzívebbre vennéd az ízeket, akkor tárkony helyett használj kakukkfüvet, pluszban pedig chilipelyhet is keverhetsz a leveshez.

A gombakrémlevest jólesik bögréből kortyolni, de pirított gombával is kínálhatod. A pirított gomba elkészítése egyszerűen történik száraz vagy olajos serpenyőben. Ha nem rajongsz a krémes állagért, akkor ne turmixold simára a levest, amikor minden megpuhult, add hozzá a tejszínt, és főzd rottyanásig, aztán már tálalhatod is a melengető fogást.

Tárkonyos, mustáros gombaleves

Tárkonyos, mustáros gombalevesct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 60 dkg csiperkegomba
  • kevés olaj vagy vaj
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 l víz
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 darab burgonya
  • 2 teáskanál tárkony
  • 2 dl tejszín

Tálalás:

  • petrezselyem ízlés szerint
  • kruton ízlés szerint
  • pirított gomba ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A gombát pucoljuk meg és szeleteljük fel ízlés szerint.

Kevés olajat vagy vajat hevítsünk fel, majd dobjuk rá a gombát, és pirítsuk 5-8 percig, közben ízesítsük sóval, borssal és mustárral. Ezután öntsük fel a vízzel, és adjuk hozzá a feldarabolt répákat és a krumplit. A levest fűszerezzük tárkonnyal, és főzzük puhára a zöldségeket.

Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel turmixoljuk simára a levest. A tejszínt keverjük hozzá, és néhány percig főzzük még, amíg rottyan egyet.

A levest kínálhatjuk pirított gombával, finomra aprított petrezselyemmel vagy krutonnal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük