Tartalmas tom yum leves tofuval: nem kell mellé második

Vegan-tom-yum-leves-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A thai leves csípős és savanykás ízeiről híres, ez a változata pedig annyira tartalmas, hogy önmagában is megállja a helyét.

A thai tom yum leves a csípős és savanykás ízeiről híres, hiszen sok chilit, lime-ot és olyan Délkelet-Ázsiában őshonos ízesítőket tartalmaz, mint a tamarind, a galangálgyökér vagy a thai citromnád.

Mivel ezek a hozzávalók eléggé különlegesek, ezért speciális fűszereket és kiegészítőket árusító boltokban keresd őket, ám ha ezeket sikerül beszerezni, akkor a leves elkészítése nagyon egyszerű. A fogás hagyományosan garnélarákot tartalmaz, de mivel ez egy húsmentes verzió, a tengeri herkentyűket tofu helyettesíti.

Tom yum leves tofuval

Vegan-tom-yum-leves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 2 ek kókusz- vagy más növényi olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1.5 ek gyömbér apróra vágva
  • 3 szál thai citromfű (citromnád) apróra vágva
  • 2 db piros chili apróra vágva
  • 150 g shiitake gomba felszeletelve
  • 150 g csiperke felszeletelve
  • 50 g tom yum paszta (kb. 1 ek)
  • 2 tk galangálpaszta vagy friss galangál lereszelve
  • 1 tk tamarindpaszta
  • 2 ek szójaszósz
  • 300 g tofu kockákra vágva
  • 1 db konzerves paradicsom (400 g)
  • 1 l zöldségalaplé vagy víz
  • 1 db cukkini
  • 200 ml kókuszkrém vagy konzerves kókusztej
  • 1 ek cukor
  • 1 db lime leve
  • 1.5 tk só ízlés szerint
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 3 szál karikákra vágott zöldhagyma a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Az olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért, citromfüvet és chilit, és együtt is pirítsuk további 2 percig. Keverjük hozzá a gombát, néhány perc alatt pirítsuk aranyszínűre, majd jöhetnek bele az ízesítőpaszták (tom yum, galangál, tamarind) és a szójaszósz.

Adjuk hozzá a tofut és a konzerves paradicsomot, és időnként átkeverve rotyogtassuk 4-5 percig, majd öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), és közepes hőfokon kezdjük el forralni. Közben a cukkinit spirálszeletelővel vágjuk vékony csíkokra, és adjuk a leveshez.

5 perc alatt főzzük puhára, majd adjuk hozzá a kókuszkrémet, a cukrot, a lime levét és a friss koriandert. Ízlés szerint sózzuk. Hagyjuk állni néhány percig, hogy az ízek jól összeérjenek, majd zöldhagymakarikákkal megszórva fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük