Thai zöld curry rengeteg zöldséggel: vitaminból nem lesz hiány

Thai-zold-curry-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a zöld curryt sok friss zöldség és még annál is több fűszer alkotja: krémes, finom és rengeteg benne a vitamin!

A curry egyszerűen megunhatatlan – legalábbis számomra. Elképesztően sokszínű, és végtelen variációban elkészíthető, így nem kell leragadni egyetlen típusánál. Ez a zöldséges változat például azért különleges, mert az alapszósz és a felhasznált alapanyagok is zöld színűek, így nemcsak az íze és a látványa lesz üdítő, de rengeteg vitamint és tápanyagot is tartalmaz.

Fűszerekből olyan karakteres ízűek kerülnek bele, mint a thai citromfű (más néven citromnád), a gyömbér, a friss koriander, a kurkuma vagy a szójaszósz. Ezek mindegyike fontos, és ne hagyd ki, mert nélkülük nem a várt ízélményt nyújtja majd az étel. Ha nem tudod, honnan szerezd be őket, akkor érdemes benézned egy nagyobb indiai vagy ázsiai fűszereket árusító boltba.

Thai zöld curry

Thai-zold-curry-1

Hozzávalók 4 személyre

Az alapszószhoz:

  • 2 ek olaj
  • 1 közepes póréhagyma felkarikázva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 db zöld chili apróra vágva
  • 3 szál thai citromfű apróra vágva
  • 5 cm friss gyömbér apróra vágva
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 db lime leve és reszelt héja
  • 2 ek juharszirup
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
  • 1 tk kurkuma
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 150 ml víz

A curryhez:

  • 1 ek olaj
  • 2 kisebb cukkini felkockázva
  • 1 db zöld kaliforniai paprika feldarabolva
  • 200 g ceruzabab feldarabolva
  • 200 g brokkoli rózsáira szedve
  • 0.5 tk
  • 200 g edamame bab (zöldborsó vagy csicseri)
  • 100 g bébispenót
  • 400 g párolt basmati vagy jázminrizs
  • 100 g pirított kesudió a tálaláshoz
  • 1 csokor friss koriander a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Az alapszószhoz 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg a póréhagymát 2 evőkanál olajon, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, gyömbért, citromfüvet és zöld chilit, és pirítsuk további 1-2 percig. Adjuk hozzá a szósz többi hozzávalóját is, majd botmixerrel dolgozzuk krémesre. Tegyük félre.

A basmati rizst öblítsük le folyó víznél, és 1,5-1,75-szörös vízben főzzük készre az ebben a cikkben leírtak szerint.

Egy másik edényben hevítsünk fel 1 evőkanál olajat, és adjuk hozzá a feldarabolt cukkinit, kaliforniai paprikát, ceruzababot és brokkolit. Sózzuk meg, és közepes hőfokon, fedő alatt pirítsuk 8-10 percig. Időnként keverjük át, hogy ne ragadjon le, és szükség szerint adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet.

Ha a zöldségek roppanósra puhultak, adjuk hozzá az edamame babot, a bébispenótot és az alapszószt, és főzzük együtt is 2-3 percig. 

Azonnal tálaljuk: a párolt rizzsel, friss korianderrel és pirított kesudióval fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük