Így nem durran szét a hurka: sütési fortélyok a hentestől
Ha téged is bosszant, hogy szétdurran a hurka, és kiszakad a bél sütés közben, vesd be az alábbi trükköket!
Az év végi időszak egyik hagyományos étele a sült kolbász, amely zöldséggel sütve laktató és kiadós. A krumpli is sokkal ízletesebb lesz, ha a kolbásszal egy tepsiben készül, hisz átveszi az ízét és az illatát is. Továbbá a hagyma és a paprika is fokozza az ízélményt.
A kolbász bőre a tepsiben gyakran szétdurran. Ezt könnyen elkerülheted, ha sütés előtt megszurkálod villával, késsel vagy hústűvel néhány helyen, így a gőz távozni tud belőle.
Fontos, hogy a zöldségeket csak a végén sózd meg, sőt az is elképzelhető, hogy nem is kell rá pluszfűszer. Bármilyen káposztás savanyúság jól megy hozzá.
A krumplit csak akkor pucoljuk meg, ha nem szép a héja, különben elég jól megmosni és megdörzsölni. Vágjuk egyforma nagyságú darabokra, majd a paprikát és a lila hagymát is szeleteljük fel. A fokhagymát pucoljuk meg.
A kolbászokat tegyük zsírral kikent tepsibe, és villával kicsit szurkáljuk meg, hogy ne repedjenek szét. Rendezzük el mellettük a krumplit, a paprikát, a kétféle hagymát és a rozmaringágakat. Öntsünk a kolbász alá vizet, és fedjük le fóliával.
Toljuk előmelegített sütőbe, és süssük 160 fokon 35-40 percig, közben fordítsuk át a zöldségeket és a kolbászt is. Ha minden puha, vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg. Kóstoljuk meg, ha szükséges, a zöldségekre dobjunk sót.
Akkor jó a kolbász és a krumpli is, ha szép piros.
Tipp
A kolbászhoz néhány szál hurkát is tehetünk. Savanyú káposztával különösen finom.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu