Kolbászos bableves házi csipetkével: igazi melengető leves

3
Nyomtatás
Kolbászos bableves házi csipetkével cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kolbászos bableves rántás nélkül készül, finom, kiadós étel, ami után nincs szükség második fogásra.

A bableves nagy kedvenc a magyar gasztronómiában. A tartalmas étel többféle recept szerint kipróbálható: van, aki csak zöldségekkel készíti, míg más csülökkel vagy kolbásszal. A legtöbb bableves rántással készül, de most egy olyan változatot mutatok, amelyből kimarad, viszont csipetke helyet kap benne, ettől még bőségesebbé válik.

A kolbászos bableves nagyon laktató, ezért nincs szükség utána második fogásra. Persze egy kis édes vagy sós nassolnivaló azért jól csúszik, süthetsz mellé palacsintát vagy pogácsát. A bablevest bátran készítheted nagy adagban, hűtőben tárolva néhány napig gond nélkül eláll, felmelegítve pedig ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna.

Kolbászos bableves házi csipetkével

Kolbászos bableves házi csipetkével ct

Hozzávalók 6 személyre

Leves:

  • 50 dkg fejtett bab
  • 1 pár kolbász
  • 3 darab sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 fej hagyma
  • olaj kevés
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél

Csipetke:

  • 10 dkg liszt
  • só ízlés szerint
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A babot egy éjszakára áztassuk hideg vízbe, majd másnap szűrjük le és mossuk át.

A kolbászt karikázzuk fel.

A sárgarépát és a fehérrépát tisztítsuk meg és tetszés szerint karikázzuk fel.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá a fokhagymát, majd 30 másodperc után keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a babot. A babot öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük sóval, borssal és babérlevéllel.

A levest alacsony láng felett főzzük 30-40 percig, majd adjuk hozzá a kolbászkarikákat, sárgarépát és a fehérrépát, és főzzük addig a levest, míg a répák megpuhulnak (20-30 perc).

Csipetke:

A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a felvert tojást és dolgozzuk egybe a tésztát.

Miután a zöldségek megpuhultak, a csipetkét szaggassuk a levesbe kiskanállal vagy kézzel formázva. Ezután főzzük még a levest 5 percig, majd tálaljuk.

Az elkészült levest tejföllel meglocsolva kínáljuk, de friss, ropogós kenyér is remekül illik mellé.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon