Elképesztően fűszeres koreai répasaláta – Forró olajjal leöntve lesz az igazi
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Nem is az összetevőktől, hanem a módszertől lesz izgalmas ez a répasaláta, amelyet húsok mellé fogyassz.
Ha szereted a répát, mindenképpen kóstold meg kicsit egzotikusabb változatban. Ebben a salátában tényleg nincs más, csak julienne-re vágott répa fűszerekkel összekeverve, és ami a legfontosabb, forró, füstölgő hagymás olajjal leöntve. A forró olajtól a répa nem puhul meg teljesen, finom ress marad. Ha nem szereted az egzotikus ízeket, akkor kóstold meg a francia változatot, amely mustárral és ecettel készül.
Állítólag az egykori Szovjetunióba bevándorolt koreaiak a kimchit próbálták reprodukálni azokkal a hozzávalókkal, amelyekhez hozzájutottak, így készült el a koreai répasaláta, avagy oroszul a Morkovcha. A koreai répasalátát leginkább grillhúsok mellé érdemes kínálni. A másik nagyon népszerű, répával készült fogás a coleslaw, az amerikaiak népszerű salátája, amit majonézes szósz tesz szaftossá, és amit rántott csirke mellé illik fogyasztani.
Koreai répasaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm sárgarépa
- 0.5 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál füstölt paprika
- 0.5 kávéskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál koriandermag
- 3 evőkanál fehérborecet
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (nagy)
- 170 milliliter olívaolaj
Elkészítés:
A répákat alaposan mossuk, majd hámozzuk meg, és vágjuk julienne-re. A hagymát vágjuk apróra. A fokhagymát vágjuk egészen apróra vagy nyomjuk össze.
Egy tálban - a vöröshagymán és az olívaolajon kívül - keverjünk össze mindent, majd tegyük félre.
Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, tegyük rá a hagymát, és pirítsuk aranyszínűre. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és kicsit döntsük meg, hogy a forró olaj összegyűljön alul. 120 milliliter forró olajat öntsünk egy hosszú nyelű lábasba. A többi olajat tegyük félre.
A forró olajat fokozatosan öntsük a salátára, közben folyamatosan kevergessük.
Rögtön, langyosan kínáljuk.
Fotó: Getty Images