Fűszeres rizs színes zöldségekkel keverve: mutatós köret sültek mellé
A zöldségekkel dúsított köret színes és izgalmas, mely önálló fogásként is megállja a helyét. Az így készült rizst a gyerekek is szeretni fogják.
A rizses köretek szépsége az egyszerűségükben rejlik: magában, valamilyen zöldséggel mixelve, de akár friss fűszernövényekkel is elkészíthetők.
A korianderes-lime-os rizs picit a mexikói konyha ízeit idézi, és remekül harmonizál mind a mexikói, mind a mediterrán konyhai ételeivel is. Remek választás lehet akár natúr csirke mellé is, de egy burritót is bármikor feldobhatsz vele.
A rizst, attól függően, hogy milyen fajtát használsz, érdemes párszor átmosni hideg vízben, így lemosod róla a keményítőt – nem lesz ragacsos –, illetve a rajta lévő szennyeződéseket.
Egy kisebb fazékba öntsük bele a vizet, a rizst, az olaj felét és a sót.
Forraljuk fel, és egészen addig lobogjon, amíg a főzővíz fele el nem fő.
Amikor a rizs tetején még épphogy látszik a víz, vegyük le a lángot alacsonyra, és fedő alatt főzzük készre kb. 20 perc alatt.
Ha elkészült, vegyük le a tűzről, de a fedőt még hagyjuk rajta kb. 5 percig.
A friss koriandert mossuk meg, csepegtessük le róla a felesleges vizet, majd aprítsuk fel.
Az elkészült rizst szedjük át egy közepes tálba, majd keverjük össze a korábban apróra vágott korianderrel, a fél lime levével és a maradék olajjal.
Ha szépen összekeveredett a rizs a többi hozzávalóval, már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu