Házi, kovászolt új káposzta - Ropogós és isteni lesz pár nap alatt

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokan kinevetik a gasztrodivatokat mohón követőket, én nagyon élvezem ezeket a hullámokat figyelni, és az értelmesebbekkkel nagy örömmel hagyom elsodorni magam, ha divat, ha nem. Ilyen most a fermentálás mánia, ami már télen is elért, mikor kimcsit csináltam, most a nyári verziók következnek.

A kovászos uborkázás előtt a már nem új, de még azért nagyon zsenge káposztákkal kezdtem az idei szezont. A kovászolt zöldségek egészen másképpen, frissen, csípősen, sokkal mélyebb ízűen savanyúak, mint a sima ecetes verziók, a különbség leírhatatlan. A közhiedelemmel ellentétben a kovászoláshoz nem jó sem a tűző nap, sem a dögmeleg, a 25-27 fokos környezet az ideális a számára, valamint az, ha nem ingadozik körülötte jelentős mértékben a hőmérséklet.

Sokan csíkokra vágva kovászolják a káposztát, én viszont most a kimcsi módszerét és kedvenc piaci zöldséges nénim javaslatát egyszerre követve nagyobb darabokban hagytam. Mivel a káposzta könnyebben puhul erjedés közben, mint például az uborka, azt remélem, így meg is erjed, de ropogós, vagy legalábbis ress marad. 

Van ennek a módszernek hátránya is:a méretesebb káposztadarabok nehezebben töltik ki az üveget, mint a felszeletelt forma, komoly izommunkával kell betömködni a résekbe, hogy beleférjen két nagy fej az ötliteres üvegbe. Első körben nagyon egyszerű, kapros ízesítéssel indítottam, de tehettem volna bele erős paprikát vagy fokhagymát is, most csak egy nagy kaporág került a sós leves közegbe a krumpli mellé.

Most próbáltam először a kovászolást krumplival, sokak esküsznek rá, hogy jobb, mint a kenyér, mert nem ázik szét és nem lesz tőle olyan zavaros a kovászlé. Most a gangon várja az üveg az áhított erjedést.

Kovászolt káposzta

kovászos káposzta - 1

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 2 darab fejes káposzta
  • 5 liter víz
  • 3 evőkanál
  • 1 darab kaporág
  • 2 darab krumpli
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát nyolc-nyolc darabba vágjuk, a torzsa keményebb részeit levágjuk. Megszórjuk sóval, hagyjuk pihenni, míg a víz forr. A vizet a sóval felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A krumplit megpucoljuk és nagyon alaposan megmossuk. Az üveget elmossuk és 100 fokos sütőben kiszárítjuk. Az üveg aljára fektetjük az egyik félbe vágott krumplit és a kaporág felét. Ráhalmozzuk a káposzta darabokat, majd a tetejére jön a kapor maradéka és a másik krumpli. Ha a sós víz kihűlt, felöntjük vele a káposztát úgy, hogy egészen elfedje. Az üveget lazán lefedjük, aláteszünk egy tálcát és egyenletesen meleg helyre tesszük. Körülbelül három nap múlva kisebb üvegekbe osztjuk és a hűtőben tároljuk, míg el nem fogy.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon