Forró, édes tojáslikőr brandyvel megbolondítva – A Bombardino igazi téli ital
A síelések egyik klasszikus itala ez a krémes, forró tojáslikőrös koktél, de bármikor felmelegítheted magad vele, persze, csak mértékkel.
A gombamártás igen népszerű a mártások között, főleg, ha éppen még szezonja is van az adott gombafajtának. Se nem bonyolult, se nem extravagáns elkészíteni, ugyanakkor rengetegféle gombából készülhet, amelyek mind-mind más és mégis különleges ízt kölcsönöznek a mártásoknak.
Ezúttal két gombafajtából készítünk mártást: az egyik az igen aromás ízű rókagomba, a másik pedig a csiperke. De ennyivel még nem érjük be, ugyanis a fehérbor mellett tejszínnel, citromlével és egy korty brandyvel is feldobjuk majd ezt a fenséges, krémes szószt.
Vegyünk elő egy közepes méretű serpenyőt.
Hevítsük fel benne a vajat, és pirítsuk meg rajta a megtisztított, felvágott gombákat.
Ezután mérsékeljük a lángot, és adjuk hozzá a brandyt, majd facsarjuk rá a fél citrom levét.
A fehérbort is öntsük rá, forraljuk fedő nélkül addig, amíg a folyadék fele elfő. Ekkor öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Mérsékeljük a lángot egészen alacsonyra, és főzzuk addig, amíg a folyadék ismét a felére csökken. Ez újabb 10 percet vesz igénybe. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tökéletes mártás lesz belőle egy finom Wellington-bélszín mellé, de akár egy finom steakkel is tökéletes párost alkothat.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu