Tartalmas, krémes gomba Stroganoff: húsmentes opció tészta mellé
Garantáltan ez a legjobb gomba Stroganoff, amit valaha kóstoltál. Többféle gombából készítsd, attól lesz igazán gazdag az összhatás!
A rizottó az egyik legjobb dolog, ami a gombával történhet! Bár sokféle formában szuper, de egy tartalmas, gőzölgő tányér gombás rizottót kevés étel tud felülmúlni a hűvösebb őszi napokon. Bár a rizottó alapvetően egy sok vajjal és sajttal készülő egytálétel, ebbe a változatba egyik sem kerül, így laktózérzékenyként és vegánként sem kell lemondanod az olasz finomságról.
Ennek ellenére egy mesésen krémes és ízgazdag étel, hiszen a vajat olívaolajjal, a sajtot pedig növényi főzőkrémmel és vegán parmezánnal helyettesítheted. A végeredmény pedig csak picit lesz más, mint az eredeti, de így is garantáltan odáig leszel érte. Ehhez viszont fontos, hogy többféle gombát használj, és legyen köztük valamilyen erdei fajta is, hiszen úgy sokkal illatosabb lesz a rizottó. A csiperke mellé a rókagomba, a vargánya és a shiitake is szuper választás.
A hagymát pirítsuk üvegesre 2 evőkanál olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig. Mehet bele a rizs, amit szintén pirítsunk 1-2 percig, majd öntsük fel a fehérborral, és kaparásszuk le vele az edény szélére ragadt darabokat.
Sózzuk, borsozzuk, főzzük 1-2 percig, és ha elpárolgott belőle az alkohol, adjuk hozzá a zöldségalaplé harmadát. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs szinte teljesen felszívja a folyadékot, majd folyamatos kevergetés mellett további két részletben adjuk hozzá az alaplé maradékát.
Közben egy másik serpenyőben hevítsünk fel 1 evőkanálnyi olajat, és magas hőfokon pirítsuk benne aranybarnára a gombákat. Ez 3-4 percet is igénybe vehet. Locsoljuk rá a szójaszószt, és azzal is pirítsuk 1 percig.
A közben elkészült rizottóba keverjük bele a kókuszkrémet és a kakukkfüvet, majd adjuk hozzá a gombát, és alaposan keverjük össze. Reszeljünk rá vegán parmezánt, és még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu