Sűrű, tartalmas csirkehúsleves sok zöldséggel: a nátha legjobb ellenszere
Ha valami könnyed, gyomorkímélő fogásra vágysz, a húsleves a legjobb választás, jó melegen a legfinomabb.
Tökéletes nyári étel ez a frissítő, citromos csirkeleves, adj neki egy esélyt, ha kedveled a különleges recepteket. Az alapja zöldségalaplé, ebben fő puhára a csirkemell, majd rizs dúsítja, illetve citrom és petrezselyem ízesíti.
A görög recept egy úgynevezett „avgolemono”, amely egy tojássárgájával és citromlével sűrített szószt vagy levest takar. Nagyon egyszerű az elkészítése, csak arra figyelj, hogy a tojásos keveréket az utolsó pillanatban add a forró leveshez, és már ne főzd vele. A forró lé hőkezeli a tojást, szép sűrű lesz, hasonlóan működik, mint a carbonarában.
A hagymákat hámozzuk meg, hagyjuk egészben. A szárzellert mossuk meg, vágjuk félbe. A répát pucoljuk meg, hagyjuk egészben.
A vizet, a hagymákat, a szárzellert, a répát és a sót tegyük egy nagy lábasba, kezdjük el melegíteni. Mikor forr, adjuk hozzá az egész csirkemellfiléket. Vegyük lejjebb a lángot, hogy csak gyöngyözzön a leves, ízlés szerint borsozzuk. Tegyünk rá fedőt (hagyjunk egy kis rést), majd 40 percig főzzük.
Ha letelt az idő, szedjük ki a csirkemellet a léből, majd két villa segítségével szedjük szálakra.
A puhára főtt zöldségeket szedjük ki a léből, a vöröshagymára nem lesz szükségünk. A többit 1 merőkanál lével együtt tegyük egy turmixgépbe, majd pürésítsük le. Utána öntsük vissza a többi léhez. Alacsony lángon főzzük tovább, és közben adjuk hozzá a csirkemellet és az átmosott rizst. 15-20 percig főzzük azzal együtt is, míg megpuhul a rizs. Ekkor vegyük le a tűzről.
Közben egy kis tálban keverjük össze a tojássárgákat és a citromlevet. Adjunk hozzá egy fél merőkanálnyi levest, keverjük vele össze, majd lassan csorgatva adjuk a tojásos keveréket a többi leveshez. Keverjük vele alaposan össze, és adjuk hozzá az összeaprított petrezselymet is. Rögtön kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu