Krémes, görög citromos leves: csirkemellfilé és rizs gazdagítja

gorog-citromos-leves2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Érdemes felfedezni a görög konyha különlegességeit, nagyon izgalmas ez a citromos csirkeleves, csak szeretni lehet.

Tökéletes nyári étel ez a frissítő, citromos csirkeleves, adj neki egy esélyt, ha kedveled a különleges recepteket. Az alapja zöldségalaplé, ebben fő puhára a csirkemell, majd rizs dúsítja, illetve citrom és petrezselyem ízesíti.

A görög recept egy úgynevezett „avgolemono”, amely egy tojássárgájával és citromlével sűrített szószt vagy levest takar. Nagyon egyszerű az elkészítése, csak arra figyelj, hogy a tojásos keveréket az utolsó pillanatban add a forró leveshez, és már ne főzd vele. A forró lé hőkezeli a tojást, szép sűrű lesz, hasonlóan működik, mint a carbonarában

Krémes görög citromos leves

gorog-citromos-leves

Hozzávalók 6 személyre

Leves:

  • 2.5 liter víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 nagyobb db répa
  • 1 ek
  • ízlés szerint bors
  • 500 g csirkemellfilé
  • 100 g hosszú szemű rizs
  • 0.5 csokor petrezselyem

Sűrítés:

  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat hámozzuk meg, hagyjuk egészben. A szárzellert mossuk meg, vágjuk félbe. A répát pucoljuk meg, hagyjuk egészben.

A vizet, a hagymákat, a szárzellert, a répát és a sót tegyük egy nagy lábasba, kezdjük el melegíteni. Mikor forr, adjuk hozzá az egész csirkemellfiléket. Vegyük lejjebb a lángot, hogy csak gyöngyözzön a leves, ízlés szerint borsozzuk. Tegyünk rá fedőt (hagyjunk egy kis rést), majd 40 percig főzzük.

Ha letelt az idő, szedjük ki a csirkemellet a léből, majd két villa segítségével szedjük szálakra.

A puhára főtt zöldségeket szedjük ki a léből, a vöröshagymára nem lesz szükségünk. A többit 1 merőkanál lével együtt tegyük egy turmixgépbe, majd pürésítsük le. Utána öntsük vissza a többi léhez. Alacsony lángon főzzük tovább, és közben adjuk hozzá a csirkemellet és az átmosott rizst. 15-20 percig főzzük azzal együtt is, míg megpuhul a rizs. Ekkor vegyük le a tűzről.

Közben egy kis tálban keverjük össze a tojássárgákat és a citromlevet. Adjunk hozzá egy fél merőkanálnyi levest, keverjük vele össze, majd lassan csorgatva adjuk a tojásos keveréket a többi leveshez. Keverjük vele alaposan össze, és adjuk hozzá az összeaprított petrezselymet is. Rögtön kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon