Csokis kölespuding cukor nélkül: pohárkrémként készül a fitt változat
A kölespuding finom és ízletes desszert is lehet, ha pohárkrémként készíted. Ebben a változatban a rengeteg kakaó és narancshéj gondoskodik a felejthetetlen ízvilágról.
Ha az édes reggelik rajongója vagy, akkor minden bizonnyal gyakran szerepel a tányérodon zabkása. Azonban nem kell leragadnod egyetlen gabonafélénél: a zab mellett a köles is remek alapanyaga a tartalmas reggelinek.
Bár a kölest leggyakrabban sós köretek formájában fogyasztjuk, édesen, gyümölcsökkel kombinálva is isteni. Sőt, semleges íze miatt még a túró helyettesítésére is alkalmas, így ha nem eszel tejtermékeket, akkor kölesből remek hamis túrógombócot készíthetsz.
Ennek a kásának nemcsak az a pozitívuma, hogy nagyon tartalmas, hanem emellett rengeteg rostot és komplex szénhidrátot is tartalmaz, így hosszan tartó energiával lát majd el. Bár a kölesnek a zabnál hosszabb főzési időre van szüksége, megéri a várakozást: egy fitt és vitamindús reggeli lesz a jutalmad.
A kölest öblítsük le folyó víznél, majd a növényi itallal, a sóval, a fahéjjal és a szerecsendióval együtt tegyük egy kisebb edénybe, és 12-15 perc alatt főzzük puhára.
Keverjük hozzá a juharszirupot és a mandulavajat, és osszuk két tálkába. A körtét mossuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk tetszés szerinti darabokra. Díszítsük vele a kását. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu