Laktató palócleves sertéscombból: másnap is ugyanolyan finom
A tartalmas magyaros leves igazi régi kedvenc, mely zöldbabbal és jó sok tejföllel készítve az igazi.
A krumpli csodás alapanyag, amelyből rengetegféle finom étel készülhet. Ilyen a krumplileves, ami egészen szerényen készítve is csodás, de most jóval gazdagabban ajánlom.
A krumplileves újragondolt változatába húsgombóc kerül, ettől sokkal finomabb és laktatóbb. Ez után a leves után nincs szükség második fogásra. Persze egy kis édes vagy sós finomság jól jöhet még a leves után, ilyen a palacsinta, fánk vagy valamilyen töltött kifli.
A krumplit, sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg, vágjuk fel tetszés szerint. A zeller zöldjét vágjuk durvára vagy finomra.
A kenyeret áztassuk tejbe.
A húst mérjük keverőtálba és adjuk hozzá a sót, borsot, finomra vágott petrezselymet, tojást és a kinyomkodott kenyeret. A masszát alaposan dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle tetszés szerinti gombócokat.
A lisztet forgassuk egybe a Cayenne-borssal és a fokhagymával, majd ebbe a keverékbe forgassuk bele a gombócokat. Az előkészített gombócokat magas falú edényben, kevés olajon süssük körbe, majd szedjük tányérra és tegyük félre.
A hagymát vágjuk finomra, és abban az edényben, amelyben a hús pirult, dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá az előkészített krumplit, sárgarépát és zellert (a zöldjét is) és fűszerpaprikát. Alaposan keverjük át, majd öntsük fel vízzel, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával.
A levesbe tegyük bele a húsgombócokat is.
A tejfölt mérjük keverőtálba és adjunk hozzá a leves forró főzővizéből.
Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor keverjük a tejfölt a leveshez, és főzzük még 4-5 percig.
A levest friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu