Nyári krumplileves húsgombóccal: tejfölös habarással az igazi

9
Nyomtatás
Krumplileves húsgombóccal cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hagyományos krumplileves újragondolt változata hússal és zöldségekkel. Kiadós és nagyon finom, amit örömmel fogad a család minden tagja.

A krumpli csodás alapanyag, amelyből rengetegféle finom étel készülhet. Ilyen a krumplileves, ami egészen szerényen készítve is csodás, de most jóval gazdagabban ajánlom.

Húsgombócot bele!

A krumplileves újragondolt változatába húsgombóc kerül, ettől sokkal finomabb és laktatóbb. Ez után a leves után nincs szükség második fogásra. Persze egy kis édes vagy sós finomság jól jöhet még a leves után, ilyen a palacsinta, fánk vagy valamilyen töltött kifli.

Krumplileves húsgombóccal

Krumplileves húsgombóccal ct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 60 dkg krumpli
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 kisebb fej zeller
  • 2 szelet kenyér
  • 1 bögre tej
  • 50 dkg darált hús
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 darab tojás
  • 1 bögre liszt
  • 1 teáskanál Cayenne-bors
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • kevés olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • víz szükség szerint
  • 1 teáskanál majoránna
  • 300 g tejföl

Tálalás:

  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit, sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg, vágjuk fel tetszés szerint. A zeller zöldjét vágjuk durvára vagy finomra.

A kenyeret áztassuk tejbe.

A húst mérjük keverőtálba és adjuk hozzá a sót, borsot, finomra vágott petrezselymet, tojást és a kinyomkodott kenyeret. A masszát alaposan dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle tetszés szerinti gombócokat.

A lisztet forgassuk egybe a Cayenne-borssal és a fokhagymával, majd ebbe a keverékbe forgassuk bele a gombócokat. Az előkészített gombócokat magas falú edényben, kevés olajon süssük körbe, majd szedjük tányérra és tegyük félre.

A hagymát vágjuk finomra, és abban az edényben, amelyben a hús pirult, dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá az előkészített krumplit, sárgarépát és zellert (a zöldjét is) és fűszerpaprikát. Alaposan keverjük át, majd öntsük fel vízzel, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával.

A levesbe tegyük bele a húsgombócokat is.

A tejfölt mérjük keverőtálba és adjunk hozzá a leves forró főzővizéből.

Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor keverjük a tejfölt a leveshez, és főzzük még 4-5 percig.

A levest friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon