A legjobb egészben sült burgonya: ezzel a módszerrel biztos a siker
A tökéletes, héjában készült burgonya kívül ropogós, belül pedig álompuha: az ízesítésének pedig csak a képzelet szab határt.
Ha lecserélnéd a klasszikus nokedlit, próbáld ki a lengyel krumplinudlit, álompuha a tésztája, elronthatatlan a receptje, és a formázására sem kell sok időt szánni. Bármilyen szaftos raguhoz tökéletes, legyen az húsos vagy zöldséges, de önmagában, tejföllel kínálva is tartalmas étel.
Összvissz 4 hozzávalóra van szükség ehhez a recepthez: krumplira, lisztre, sóra és tojásra. Fontos, hogy a megfőtt krumplit hagyd teljesen kihűlni, mielőtt hozzáadod a többi alapanyagot, mert melegen sokkal több lisztet vesz fel, és úgy nem lesz pihe-puha a tészta.
A krumplikat pucoljuk meg, majd vágjuk kockákra. Bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük addig, míg megpuhul, kb. 15 percig. Szűrjük le, csöpögtessük le, várjuk meg, míg kihűl.
A kihűlt krumplit törjük össze krumplinyomóval, kóstoljuk meg, mennyire sós (ez a főzővizétől függ), majd ha szükséges, adjunk még hozzá sót. Üssük rá a tojást, majd kezdjük el adagolni hozzá a lisztet. Kisebb adagokban adjuk hozzá, nem biztos, hogy mind kelleni fog. Dolgozzuk össze a krumplis masszával. Ha már kezd összeállni, borítsuk lisztezett felületre, ott gyúrjuk gombóccá. Lágy, puha tésztát kell kapnunk.
Közben forraljunk egy lábasban kb. 1 liter vizet 1 tk. sóval.
Osszuk a tésztát 4 részre, mindegyikből formázzunk egy hosszú, hüvelykujjnyi vastagságú hengert. Vágjuk őket 2 centis darabokra.
Tegyük az így kapott darabokat a forrásban lévő vízbe, majd ha feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük őket. Több adagban kell kifőzni őket, úgy biztosan nem ragadnak össze.
Szűrőkanállal szedjük ki a kész nudlikat. Egy kevés vajjal vagy olívaolajjal forgassuk össze őket, így nem ragadnak össze, majd kínálhatjuk is.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu