![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Így készül az afgán töltött lepény, a bolani: zöldségeket csomagolj bele
Mind a lepény, mind a töltelék elkészítése gyerekjáték, kezdők is bátran nekiállhatnak, elronthatatlan és isteni finom.
Ezért a gazdag és kényeztető receptért bizony egészen Észak-Olaszországig kellett utaznom, ahol kb. olyannyira ismert és népszerű fogás, mint nálunk a rántotta. Hidegen és melegen is fogyaszthatod, és szinte alig valamiből készül el.
A hangsúly a sok sajton, a vajon, a hagymán és a krumplin van, ezek adják meg ennek a remek fogásnak az igazi karakterét. Kicsit olyan, mint nálunk a röszti, csak ennek sokkal ropogósabb a kérge.
Ha biztosra akarsz menni a frico megfordításánál, akkor tegyél egy tányért a serpenyőre, majd fordítsd rá a lepényt. Ezután csak told vissza a még sütetlen felével a serpenyőbe, és süsd meg a másik oldalát is.
A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel vékony szeletekre. A krumplit hámozzuk meg, majd reszeljük le nagy lyukú reszelőn és tegyük félre. A sajtot vágjuk kisebb kockákra vagy reszeljük le.
Egy 24 centis serpenyőben, közepes lángon olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az olívaolajat is. Ha már serceg, adjuk hozzá a hagymát, és kb. 10 perc alatt pároljuk üvegesre.
Ezután mehet rá a reszelt krumpli, amit egy csipet sóval ízesítünk. Közepes lángon dinszteljük az egészet kb. 15 percig. Időnként keverjük meg.
Ha letelt a negyedóra, adjuk hozzá a sajtot, és addig keverjük, amíg az fel nem olvad.
Ha már felolvadt, oszlassuk el egyenletesen a serpenyőben a krumplis, hagymás, sajtos keveréket.
Süssük oldalanként kb. 6-7 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül. (A fordításról fentebb írtunk.) Amint mindkét oldala megsült, csúsztassuk tányérra, és már tálalhatjuk is. Ízlés szerint meghinthetjük még sóval, vagy akár borssal is.
Tökéletes mellé egy kis polenta, vagy akár magában is ehetjük.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu