Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

2
Nyomtatás
krumplilepeny
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a lepény főként az észak-olaszországi Friuli tartományban kedvelt étel, és eredetileg fricónak nevezik. Titka, hogy a burgonyát és a hagymát puhára párolják, majd sok olasz sajttal megpirítják, amíg kívül extra ropogós, belül mégis puha és krémes lesz.

Ezért a gazdag és kényeztető receptért bizony egészen Észak-Olaszországig kellett utaznom, ahol kb. olyannyira ismert és népszerű fogás, mint nálunk a rántotta. Hidegen és melegen is fogyaszthatod, és szinte alig valamiből készül el.

A hangsúly a sok sajton, a vajon, a hagymán és a krumplin van, ezek adják meg ennek a remek fogásnak az igazi karakterét. Kicsit olyan, mint nálunk a röszti, csak ennek sokkal ropogósabb a kérge.

Tipp

Ha biztosra akarsz menni a frico megfordításánál, akkor tegyél egy tányért a serpenyőre, majd fordítsd rá a lepényt. Ezután csak told vissza a még sütetlen felével a serpenyőbe, és süsd meg a másik oldalát is.

Krumplis lepény

krumplis-lepeny

Hozzávalók 8 szelethez

  • 650 g burgonya
  • 250 g olasz sajt (parmezán vagy grana padano)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek. sótlan vaj
  • 1 ek. olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel vékony szeletekre. A krumplit hámozzuk meg, majd reszeljük le nagy lyukú reszelőn és tegyük félre. A sajtot vágjuk kisebb kockákra vagy reszeljük le.

Egy 24 centis serpenyőben, közepes lángon olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az olívaolajat is. Ha már serceg, adjuk hozzá a hagymát, és kb. 10 perc alatt pároljuk üvegesre.

Ezután mehet rá a reszelt krumpli, amit egy csipet sóval ízesítünk. Közepes lángon dinszteljük az egészet kb. 15 percig. Időnként keverjük meg.

Ha letelt a negyedóra, adjuk hozzá a sajtot, és addig keverjük, amíg az fel nem olvad.

Ha már felolvadt, oszlassuk el egyenletesen a serpenyőben a krumplis, hagymás, sajtos keveréket.

Süssük oldalanként kb. 6-7 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül. (A fordításról fentebb írtunk.) Amint mindkét oldala megsült, csúsztassuk tányérra, és már tálalhatjuk is. Ízlés szerint meghinthetjük még sóval, vagy akár borssal is.

Tökéletes mellé egy kis polenta, vagy akár magában is ehetjük.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon