A szójaitalt langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 5 percre, amíg elkezd felhabosodni.
Öntsük az élesztős keveréket a lereszelt krumplira, adjuk hozzá a lisztet, a sót és a mazsolát (ha használunk), és alaposan keverjük össze. Takarjuk le az edényt fóliával, és meleg helyen pihentessük 1 óráig.
Ha letelt az idő, hevítsünk bőséges olajat egy edényben (de nem kell, hogy ússzanak benne a palacsinták), és szaggassunk 2 evőkanálnyi mennyiségeket a masszából. Egy kanál hátával igazítsuk szabályos kör formájúra, és alacsony/közepes hőfokon süssük 7-8 percig. Félidőnél forgassuk meg őket. Akkor jók, ha kívül szép aranybarnák és ropogósak, a közepük pedig lágy.
Szedjük papírtörlőre, és még melegen fogyasszuk.
Tipp: a hagyományos változathoz a tej/növényi ital felét helyettesítsük sörrel.