Hagyományos krumplis tészta: olcsó, egyszerű, mégis laktató

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt hiszem, nálam a krumplis tészta megérdemli a legnagyobb csalódás, ami egy étteremben érhet címet. Pedig szegény semmit nem vétett, csak nem ezen a néven szerepelt az étlapon. Grenadírmars volt az elnevezése, és miután fogalmam sem volt, mit takar ez a kifejezés, rendeltem egy adaggal. 

Amikor kihozták, persze azonnal lehervadt az arcomról a mosoly, és az egészet odaadtam a szüleimnek. Hogy miért írok róla mégis? Főleg azért, mert a gyerekeim imádják, és a nagyszülők és én is főzünk nekik. Anyukám azzal szokta különlegesebbé tenni, hogy egy kicsit beteszi a sütőbe, hogy a teteje és a szélei is megpiruljanak. 

A szegények eledele

A krumplis tészta a szegények eledele, hiszen gyakorlatilag a legolcsóbb, legegyszerűbb hozzávalók kellenek hozzá, krumpli, tészta és hagyma. Ez az a három alapanyag, amelyik minden háztartásban megtalálható, és ami még fontosabb, laktató ételt lehet belőlük főzni. A tészta szénhidrátban gazdag, a krumpli is tömős, ami együtt tökéletes kombináció. Az már más kérdés, hogy ennek az ételnek a tápanyag értéke mennyi, de mértékkel ez is fogyasztható. A legfinomabb, ha kovászos vagy savanyú uborkával esszük, de bármilyen ecetes savanyúság illik hozzá.

Krumplis tészta

krumplistészta recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 80 dekagramm krumpli
  • 200 gramm fodros kockatészta
  • 1 fej hagyma
  • 3 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A jól megmosott krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Meghámozzuk, kihűtjük, és villával összetörjük. A hagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. Egy edényben felforrósítjuk az olajat vagy a zsírt, és üvegesre pároljuk a hagymát.

Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, összekeverjük, majd beleforgatjuk a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, majd a tűzre visszatéve felforrósítjuk.

Kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd óvatosan a krumplihoz keverjük. Ízlés szerint sütőben egy tűzálló tálban kicsit át is süthetjük.

 Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük