Befőzési szezon indul! Így tedd el és tartósítsd a lekvárokat, szörpöket
Itt a tavasz, süt a nap, festői szépségben pompázik a kert, ez pedig azt jelenti, hamarosan kezdődik a befőzési szezon.
A lekvárok színes palettáján az egyik legnagyobb kedvenc a sárgabaracklekvár: puha kalácsra kenve is jólesik, és rengetegféle sütemény tölteléke lehet. A legtöbb családban a mama receptje szerint készül a finomság, néha azonban nem árt valami újat is kipróbálni.
A sárgabarack mellé almalé kerül, így sokkal ízletesebb a lekvár, ráadásul az almában található pektin sűríti is. Lehet még játszani az aromákkal, próbáld ki 1 teáskanál fahéjjal vagy 100 ml fehérborral megbolondítva. A kamra polcán sokáig eláll a különlegesség, amit gasztroajándékba is adhatsz.
A gyümölcsöt mossuk meg, magozzuk ki, majd kockázzuk fel.
Ezután tegyük magas falú lábasba, adjuk hozzá az almalevet és a cukrot, majd állandó kevergetés mellett forraljuk fel. Ezután kb. 15 percig hagyjuk még a tűzhelyen, közben kevergessük, míg a barack megpuhul, összeesik. Ha szeretnénk, botmixerrel turmixoljuk simára.
Az elkészült lekvárt töltsük tiszta, 200 ml-es üvegekbe. Csavarjuk rá a fedelét, majd állítsuk 5 percre a feje tetejére az üvegeket. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu