
Ezek a fűszerek segítenek hosszabban élni – Jó magas az antioxidáns-tartalmuk
A fűszernövények legtöbbje nem csak az ételek ízesítésére jó.
A kurkuma az egyik legelterjedtebb fűszer Ázsiában, és karakteres napsárga színével a curry egyik legfontosabb alapanyaga. Amellett azonban, hogy remek fűszer, lenyűgöző gyógyhatásairól is ismert. Fő hatóanyaga a kurkumin, amely egy erős antioxidáns tulajdonságú vegyület, és segít semlegesíteni a szabad gyökök hatását, így gyulladáscsökkentésben verhetetlen.
Ebben a teában a kurkuma mellé gyömbér, fekete bors, fahéj és csillagánizs is kerül: ezek keveréke nemcsak egy melengető és illatos teának az alapja, hanem ütős kombináció is vírusok, gyulladások ellen. Ha teheted, kurkumából és gyömbérből friss változatot használj, ennek hiányában azonban a porállagú is megteszi.
A vizet kezdjük el forralni egy kis edényben.
Közben a kurkumát és a gyömbért tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. Minden más hozzávalóval együtt tegyük a forró vízbe, és alacsony hőfokon 2-3 percig főzzük.
Szűrjük le, és tetszés szerint kevés citromlével, esetleg édesítővel fogyasszuk.
Tipp: minél erősebb teára vágyunk, annál tovább főzzük – 10 perc főzés már egy egészen csípős, karakteres ízű teát eredményez.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu