Krémes sütőtökös rizottó sok-sok parmezánnal: nem ázik szét, és nem lesz száraz
A sütőtökös rizottó hamisítatlan őszi finomság, élénk színével, csodás ízével biztosan a kedvenceid közé fog tartozni.
Sokaknak jelent problémát, hogy laktózérzékenység vagy vegán étrend miatt nem fogyaszthatják ezt a tartalmas fogást. Akár ezekbe a csoportokba tartozol, akár nem, garantáltan ez lesz a legjobb gombás rizottó, amit eddig kóstoltál.
A parmezán helyettesítésére a legjobb választás a misovaj, mivel kitűnően utánozza a különleges sajtféle ízét. Ehhez fehér vagy sárga misopasztát használj. Ha esetleg piros misopasztád van otthon, akkor kisebb mennyiség is elég, így nem nyomja el az aromája a többi zöldséget.
A jó gombás rizottó másik alapvető kelléke az alaplé: a rizst víz hozzáadásával is főzheted, azonban a leggazdagabb összhatást a zöldséges aromákkal érheted el.
Ennél az ételnél fontos, hogy a hozzávalókat külön készítsd el. Megnehezítené a folytonos kavargatást, ha a rizst a gombával együtt főznéd. Gombából érdemes minél több fajtát (de legalább kettőt) használni, mert ízben és állagban is érdekesebb lesz tőlük az étel.
A szobahőmérsékletű, puha vajhelyettesítőt keverjük össze a misopasztával.
Egy nagyobb edényt forrósítsunk fel 1 evőkanálnyi olívaolajjal, és adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt gombát. Pirítsuk őket 9-10 percig, hogy kellemesen megbarnuljanak. Szórjuk bele a kakukkfüvet és a zúzott fokhagyma felét, és főzzük őket 3 percig. Adjuk hozzá a misovajat, egy csipet sót és borsot, alaposan keverjük el, majd további 2 perc főzés után vegyük le a tűzről.
Készítsük el a rizottót: forraljuk fel a maradék 2 evőkanál olívaolajat, a feldarabolt póréhagymát és a maradék fokhagymát dobjuk bele, és dinszteljük őket puhára. Adjuk hozzá a rizst is, és pirítsuk 1-2 percig a hagymás keverékkel.
Öntsük fel a fehérborral, és 3-4 perc főzés után adjuk hozzá az első adag alaplevet (kb. 1 bögrényit). Gyakori, de nem állandó kevergetés mellett főzzük addig, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Addig ismételjük a folyamatot, amíg az összes alaplevet elhasználtuk, a rizs pedig krémes, de nem túl puha.
Adjuk hozzá a gombát, alaposan keverjük őket össze, és sózzuk, borsozzuk, ha szükségesnek látjuk. Friss petrezselyemmel tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu