Szaftos paradicsomos rizottó karamellizált hagymával – Vegán verziót mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Ha nem mozdulsz el mellőle, biztosan sikerülni fog a rizottód, nagyon krémes lesz a végeredmény.
A rizottó nem főtt rizs zöldségekkel, hanem krémes főétel, amelynek egy titka van: igényli a jelenlétet. Ezen túl azonban egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, hogy ne érné meg belevágni. Itt elolvashatod, mire kell figyelni, hogy tökéletes legyen. Készítheted kiegészítők nélkül is, hiszen a krémesség a lényeg, de a zöldségek és a sok zöldfűszer nagyon feldobják az ízét. Ha szereted a gombát, mindenképpen próbáld ki úgy, hogy apróra vágva kevered bele.
A rizottó nagyon laktató, szuper főétel, legfeljebb egy desszert fér még el utána. Az alábbi paradicsomos változat egészen mennyei: ez most egy vegán verzió, kókuszkrémmel készül, amelytől picit édeskés lesz, de ha ez nem szempont nálad, akkor használj tejszínt és szórd meg jó sok parmezánnal.
Paradicsomos rizottó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál cukor
- 400 gramm paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 milliliter fehérbor
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 teáskanál kakukkfű (szárított)
- 210 gramm rizottórizs (Arborio)
- 800 milliliter zöldségalaplé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 100 gramm kókuszkrém
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy nagyobb lábasban közepes lángon melegítsünk olajat. Tegyük bele a hagymát, jól forgassuk össze az olajjal. 15-20 perc után, amikor a hagyma jó puha, keverjük hozzá a cukrot. Addig pároljuk, amíg a hagyma egészen barnára karamellizálódik, körülbelül 30 percig.
Amíg a hagyma karamellizálódik, vágjuk félbe a paradicsomokat. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy jénaiba tegyünk egy teáskanál olívaolajat, fektessük rá a paradicsomokat. Süssük 25 percig őket, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kicsit hűlni. Ekkor szedjük le a héjukat, majd vágjuk őket kis darabokra. A sütés és szeletelés közben kifolyt paradicsomlevet tegyük félre.
Amikor a hagyma karamellizálódott, vegyük le a hőmérsékletet, majd tegyük rá a fokhagymát, pároljuk 1 percig, amíg kicsit átlátszó lesz. Öntsük rá a fehérbort, tegyük rá a paradicsompürét és morzsoljuk rá a kakukkfüvet. Vegyük feljebb a hőmérsékletet, míg forrni nem kezd. Utána vegyük megint lejjebb a hőmérsékletet, főzzük 5 percig, amíg a folyadék a harmadára párolog. Ekkor keverjük bele a rizst, várjunk, amíg ismét elkezd forrni, közben keverjük rendszeresen, amíg a rizs beszívja a folyadékot.
Ekkor kezdjük el ráönteni a felforrósított alaplevet, mindig körülbelül 100 millilitert egyszerre. Várjuk meg, amíg a rizs beszívja a folyadékot, csak azután öntsük rá az újabb adagot. Közben gyakran keverjük addig, amíg a rizs puha nem lesz. Ez nagyjából 20 perc. Lehet, hogy nem lesz szükség az összes alaplére, figyeljük közben. Mikor már majdnem puha, öntsük rá a félretett paradicsomlevet, a kókuszkrémet, keverjük bele a paradicsomot, forgassuk vele össze, főzzük még pár percig. Sózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images