Aranybarna krumplis tócsni tavaszi kiadásban: spenót gazdagítja
A kívül ropogósra, belül krémesre sült érméket érdemes pluszzöldséggel gazdagítani, úgy sokkal finomabb a régi kedvenc.
A krumplipalacsinta az egyik legkedvesebb gyerekkori ételem, édesanyám sokszor lepett meg minket suli előtt ezzel reggelire. Gyorsan elkészült, finom is volt, hidegen és melegen is ettük, mintha nem lenne holnap.
Ezúttal egy kicsit elegánsabb, vendégvárós változatot mutatunk, amelyben a palacsintákra füstölt lazac kerül, és finom, zöldfűszeres tejfölt is készítünk mellé.
A metélőhagymát mossuk meg, majd csepegtessük le.
A krumplit hámozzuk meg, és vágjuk kisebb kockákra. Tegyük bele egy közepes méretű lábasba, engedjük tele vízzel, adjunk hozzá sót és főzzük puhára. Ez kb. 15-20 perc.
Ezután szűrjük le, majd tegyük bele egy nagy tálba és villával vagy krumplinyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a lisztet, a tojást, a tojásfehérjét, a tejszínt és a tejet. Ízesítsük sóval, borssal és egy kis reszelt szerecsendióval, majd alaposan keverjük össze az egészet.
A tejfölhöz aprítsuk fel a lecsepegtetett metélőhagymát, majd adjunk hozzá egy csipet sót és borsot, végül pedig keverjük össze. Felhasználásig tegyük a hűtőbe.
Egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőben hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a krumplis keverék negyedét, majd csökkentsük a hőt alacsonyra. A serpenyőt lefedve, oldalanként 2-3 perc alatt süssük aranybarnára a krumplipalacsintákat. A kész palacsintákat szedjük tányérra.
Tegyünk a tetejükre a fűszeres tejfölből, majd a lazacszeleteket, -filéket egyenként hajtogassuk rá a tejfölös palacsinták tetejére.
Díszítésként meghinthetjük az apróra vágott kaporral is, de akár magában is szuper lesz ez a lazacos krumplipalacsinta.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu