A 10 legjobb recept a francia konyhából: gratin, croissant, mousse és társai
Érdemes megismerkedni a francia konyha remekeivel, a legtöbbel valószínűleg már találkoztál, de ha nem készítetted még el őket házilag, itt az idő.
A színes, mutatós zöldséges egytálétel francia különlegesség, amely azonban nagyon egyszerűen készül, és a felsoroltakon kívül sokféle zöldség is felhasználható hozzá. Ebben a változatban a paprika, a padlizsán és a cukkini a három főszereplő, az egész pedig egy fűszeres, paradicsomos szószban sül össze.
A francia lecsóban a zöldségek – a magyaroshoz hasonlóan – kisebb darabokra vágva is tökéletesek lesznek, azonban a jellegzetes kinézetet akkor érheted el, ha vékony, szabályos szeletekkel dolgozol. Ezt a legkönnyebben és leggyorsabban mandolinszeletelővel teheted meg.
Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát és fokhagymát, öntsük fel a paradicsompassatával, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a balzsamecetet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és a cukrot, majd rotyogtassuk 1-2 percig. Tegyük félre.
A zöldségeket váltakozva sorakoztassuk egymás után egy nagyobb, tapadásmentes kör alakú tepsibe vagy edénybe – padlizsán, cukkini, paprika –, és ha az összeset spirálszerűen bepakoltuk, locsoljuk rá a paradicsomszószt.
Óvatosan, anélkül, hogy a formációt összekuszálnánk, rázogassuk meg az edényt, hogy a szósz átjárja a zöldségeket. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 30 percig, vagy amíg minden zöldség meg nem puhul. Vegyük ki, hagyjuk 15-20 percig hűlni, majd még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu