Habkönnyű mákos nudli: rengeteg mákkal és házi lekvárral a legfinomabb
Ha már nekiállsz krumplis tésztát gyúrni, alap, hogy csinálsz nudlit is, de hogyan lesz a legjobb?
Bár sokkal gyorsabb és egyszerűbb megoldás megvenni belőle a mirelitet, össze sem hasonlítható a házi és a bolti lekváros derelye. Az otthon készült, krumplival gyúrt tészta mennyei, puha, és ha te töltöd meg, a lekvár sem lesz kispórolva belőle. Ha pedig van jó minőségű, sűrű, saját készítésű szilvalekvárod is, a lehető legfinomabb desszertet teheted az asztalra.
Nem mondom, hogy nem időigényes ez a recept, hiszen krumplit kell főzni, azt kihűteni, begyúrni tésztának, kinyújtani, tölteni, formázni, kifőzni. Mégis minden egyes ráfordított másodperc megéri, és ha párhuzamosan dolgozol, nem fogod sok időnek érezni. Míg fő a krumpli, megpiríthatod a zsemlemorzsát, míg töltöd és formázod a tésztát, felteheted forrni a vizet.
Bár tudom, hogy őrületbe lehet kergetni egyeseket az „amennyit felvesz” kifejezéssel, a barátfülénél ez a mondás hatványozottan igaz. Én kevésbé lisztes típusú krumplival dolgoztam, így több lisztet vett fel, mint a receptben írt. 1 kiló krumplihoz 30 dkg liszttel számolj, és inkább fokozatosan adagold. Akkor jó, ha rugalmas, puha, de már nem ragacsos a tészta, könnyedén nyújtható.
A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, enyhén sós vízben tegyük fel főni.
Ha megpuhult, szűrjük le, krumplinyomóval pürésítsük. Tegyük félre hűlni.
Amíg hűl, olvasszunk vajat egy serpenyőben, szórjuk bele a zsemlemorzsát, pirítsuk aranyszínűre. Tegyük félre.
Ha kihűlt a krumpli, adjunk hozzá 30-35 dkg lisztet, a tojást, a cukrot, egy csipet sót. Gyúrjuk össze a tésztát. Ha nagyon ragacsos, adjunk még hozzá lisztet, ez a krumpli fajtájától is függ.
A tésztát szedjük két részre, az egyik felét jól belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vékonyra. Igyekezzünk négyzet alakúra nyújtani. Egy éles késsel vagy derelyevágóval vágjuk fel a tésztát kb. 7x7 centis négyzetekre. Tegyünk minden négyzet közepébe egy kiskanál lekvárt, majd hajtsuk őket félbe, hogy háromszögeket kapjunk. A széleket villával nyomkodjuk össze. Járjunk el így a maradék tésztával is.
Tegyünk fel egy nagy lábas, enyhén sós vizet főni. Amikor forr – nem kell lobognia –, tegyünk bele óvatosan 8-10 derelyét. Addig főzzük őket, míg felúsznak a víz tetejére. Ekkor szűrőkanállal tegyük át őket a zsemlemorzsába, rázzuk vele össze, hogy mindenhol befedje. Főzzük ki a maradék derelyét is.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu