
Készíts tökéletes kelt tésztát: így lesz foszlós, levegős a szerkezete
Nem kell ahhoz profinak lenned, sőt még gép sem kell hozzá, hogy levegős, foszlós és könnyed kelt tésztát készíts, amelyből aztán számtalan isteni péksütit süthetsz.
Ha farsang, akkor fánk, és mi mással is indíthatnánk ezt a szezont, mint egy szalagos, lekvárral töltött verzióval! Bár időigényes receptről van szó, nem bonyolult az elkészítése: ha van már benne egy kis rutinod, a kelt tészta sem nagy ördöngösség, a sütés és a töltés pedig már pillanatok alatt megvan.
A foszlós kelt tészta titka a pihentetésben rejlik: kétszer is érdemes keleszteni, egyszer még akkor is, mikor már megformáztad. A sütése bő, forró olajban történjen, így nem szívja meg magát, azonban arra figyelj, hogy ha gyorsan barnul kívülről, kicsit vedd lejjebb a hőfokot.
A fánk töltése sem túl macerás, ha habzsákot és adagolófejet használsz, ezek segítségével könnyedén betöltheted az édességet.
A lisztet, a porélesztőt és a cukrot keverjük össze.
Alacsony lángon melegítsük össze a tejet és a vajat, míg utóbbi el nem olvad, majd tegyük félre hűlni 10 percre. Ekkor keverjük bele a vaníliát, a felvert tojásokat és a sót.
A tejes-vajas keveréket adjuk hozzá a liszteshez, keverjük egybe, majd kezdjük el dagasztani. Nagyjából 8-10 percig dagasszuk, míg rugalmas gombócot nem kapunk, kicsit ragacsos lesz a tészta, de ez nem baj.
Tegyük a tésztagombócot kiolajozott tálba, majd fedjük le, és tegyük félre kelni 2 órára, vagy míg a duplájára nem nő.
Enyhén lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát, a kezünkkel lapítsuk ki, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd készítsünk belőle 12 golyót, tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és tegyük félre 1 órára, vagy míg a duplájukra nem nőnek.
Forrósítsunk bő olajat egy lábasban, míg el nem éri a 180 fokot.
Óvatosan tegyünk annyi golyót a forró olajba, amennyi kényelmesen elfér (nagyjából 3-4-et), majd süssük oldalanként 2-2 percig, vagy míg aranybarnák nem lesznek. Ha túl gyorsan sülnek, vegyük lejjebb a hőfokot.
Egy lukacsos szűrőkanállal szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra, majd süssük ki így a maradék fánkot. A fánkokat még melegen forgassuk meg a fahéjas cukorban.
A fánkok oldalába készítsünk egy lyukat, a lekvárt pedig töltsük adagolófejes habzsákba, és töltsük meg vele a fánkokat.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu