Fahéjas, karácsonyi mandulaleves: aszalt gyümölcsök is dúsítják

Lengyel mandulaleves aszalt gyumolcsokkel
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az ínycsiklandó fűszeres leves a lengyel konyha hagyományos ünnepi fogása, és annyira különleges, hogy idén érdemes neked is kipróbálnod!

Bár a karácsonyi időszakban a legtöbben az olyan klasszikus magyaros fogásokat részesítik előnyben, mint például a halászlé, a töltött káposzta vagy a sült kacsacomb, nem árt időnként kikacsintani más nemzetek hagyományos ételeire sem, és becsempészni valami újdonságot a menüsorba. 

Erre a lengyel mandulalevesre néhány hete bukkantam, és annyira megtetszett, hogy mindenképp el kellett hoznom a receptjét. A leves fő összetevői a mandula, az aszalt gyümölcsök és a rizs, és a hagyományok szerint akkor szolgálják fel, amikor a család hazaérkezik az éjféli miséről. Mivel egy édes fogásról van szó, desszertként is fogyasztható.

Ha pedig egy igazán krémes és ízletes leves a célod, akkor a hozzá szükséges mandulaitalt is házilag készítsd, amelyhez itt találsz egy szuper receptet!

Lengyel mandulaleves

Lengyel mandulaleves aszalt gyumolcsokkel

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 l mandulaital
  • 250 ml mandula- vagy kókuszkrém
  • 250 g mandula (durvára vágva)
  • 300 g párolt rizs (hosszú szemű)
  • 100 g cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 csipet
  • 1 ek mandulakivonat
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 200 g mazsola és más tetszőleges aszalt gyümölcs
  • aszalt gyümölcsök és szeletelt mandula a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben forraljuk fel a mandulaitalt.

Adjunk hozzá minden hozzávalót (a feltétek kivételével), és alacsony hőfokon főzzük 6-7 percig. Időnként kavarjuk meg, hogy ne ragadjon le az alja.

Igény szerint édesítsük, majd tetszőleges feltéttel tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük