Fahéjas, karácsonyi mandulaleves: aszalt gyümölcsök is dúsítják
Ez az ínycsiklandó fűszeres leves a lengyel konyha hagyományos ünnepi fogása, és annyira különleges, hogy idén érdemes neked is kipróbálnod!
Bár a karácsonyi időszakban a legtöbben az olyan klasszikus magyaros fogásokat részesítik előnyben, mint például a halászlé, a töltött káposzta vagy a sült kacsacomb, nem árt időnként kikacsintani más nemzetek hagyományos ételeire sem, és becsempészni valami újdonságot a menüsorba.
Erre a lengyel mandulalevesre néhány hete bukkantam, és annyira megtetszett, hogy mindenképp el kellett hoznom a receptjét. A leves fő összetevői a mandula, az aszalt gyümölcsök és a rizs, és a hagyományok szerint akkor szolgálják fel, amikor a család hazaérkezik az éjféli miséről. Mivel egy édes fogásról van szó, desszertként is fogyasztható.
Ha pedig egy igazán krémes és ízletes leves a célod, akkor a hozzá szükséges mandulaitalt is házilag készítsd, amelyhez itt találsz egy szuper receptet!
Lengyel mandulaleves
Hozzávalók 6 személyre
- 1 l mandulaital
- 250 ml mandula- vagy kókuszkrém
- 250 g mandula (durvára vágva)
- 300 g párolt rizs (hosszú szemű)
- 100 g cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 csipet só
- 1 ek mandulakivonat
- 0.5 tk őrölt fahéj
- 200 g mazsola és más tetszőleges aszalt gyümölcs
- aszalt gyümölcsök és szeletelt mandula a díszítéshez
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben forraljuk fel a mandulaitalt.
Adjunk hozzá minden hozzávalót (a feltétek kivételével), és alacsony hőfokon főzzük 6-7 percig. Időnként kavarjuk meg, hogy ne ragadjon le az alja.
Igény szerint édesítsük, majd tetszőleges feltéttel tálaljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!