Puha, csokis francia teasütemény: egyszerűen készül a legendás madeleine
Az édes francia sütemény néhány alapanyagból, meglepően egyszerűen készül, az íze mégis zseniális.
A madeleine egy különleges, francia receptúra alapján készülő vajas piskóta, ami jellegzetes kagylóformában sül meg. Áramvonalas bordákkal, felül púpos alakkal, körben ropogós széllel az igazi.
Ezt a Franciaországból származó süteményt rengetegféle változatban elkészítheted, de mindig a házi a legfinomabb. A mi választásunk ezúttal egy levendulás változatra esett, amelyben a levendulaolaj és a kis virágok elegye alkotja meg a varázslatos ízeket.
A levendulaolajjal érdemes óvatosan bánni, mert intenzív aromája már néhány csepp után érződik. Ha nem kapsz levendulaolajat, levendulaszörppel keverd ki a mázat a tetejére.
Egy kis serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd tegyük félre, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, miközben elkészítjük a madeleine-süti tésztáját.
Egy másik kis tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sütőport és a sót, majd keverjük össze.
Egy másikban a tojásokat és a cukrot keverjük habosra. Ekkor adjuk hozzá a levendulavirágokat és a citrom reszelt héját. Ezt is keverjük össze.
A lisztes keverék harmadát szitáljuk hozzá a tojásos keverékhez, majd óvatosan forgassuk össze. Ezt a mozdulatsort ismételjük meg a maradék liszttel is, két részletben.
A tésztából kb. egy merőkanálnyit forgassunk bele a már szobahőmérsékletűre hűlt vajba, keverjük el, majd adjuk hozzá a többi tésztát és a levendulaolajat is.
A készre kevert tésztát fedjük le frissen tartó fóliával, majd tegyük be a hűtőbe minimum 1 órára, de még jobb, ha akár egy egész éjszaka is a rendelkezésünkre áll.
Melegítsük elő a sütőt is 190 fokra.
A madeleine-formákat vajazzuk ki.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd evőkanál segítségével kanalazzunk a formákba kb. diónyi mennyiségű tésztát.
A sütőformát tegyük a sütő középső rácsára és süssük kb. 8 percig, amíg a szélei aranybarnára nem sülnek és finom ropogósak lesznek.
Amint megsültek, azonnal borítsuk ki őket egy tiszta és száraz konyharuhára, majd tegyük őket a rácsra hűlni.
Készítsük el a levendulás mázat.
Ehhez a porcukrot egy kisebb tálban keverjük el a vízzel, amíg szép, sima nem lesz.
Adjunk hozzá néhány csepp levendulaolajat – ízlés szerint –, majd kóstoljuk meg, mivel az olajjal könnyű túlízesíteni a mázat.
A kihűlt süteményekre ízlés szerint csorgassunk a mázból, majd várjuk meg, amíg azok pár perc alatt megszilárdulnak a sütiken. Ez a lépés persze akár el is hagyható, illetve felgyorsítandó a máz megszilárdulását, 5-10 percre a hűtőbe is betehetjük.
A kész sütiket kínáljuk egy finom délutáni tea mellé.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu