Álompuha levendulás madeleine: a teasütemények királynője

Nyomtatás
levendulas-madeleine
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezeket a puha és édes levendulás madeleine-okat nem lehet nem szeretni. A levendulás máz teszi őket még vonzóbbá.

A madeleine egy különleges, francia receptúra alapján készülő vajas piskóta, ami jellegzetes kagylóformában sül meg. Áramvonalas bordákkal, felül púpos alakkal, körben ropogós széllel az igazi. 

Ezt a Franciaországból származó süteményt rengetegféle változatban elkészítheted, de mindig a házi a legfinomabb. A mi választásunk ezúttal egy levendulás változatra esett, amelyben a levendulaolaj és a kis virágok elegye alkotja meg a varázslatos ízeket.

Tipp

A levendulaolajjal érdemes óvatosan bánni, mert intenzív aromája már néhány csepp után érződik. Ha nem kapsz levendulaolajat, levendulaszörppel keverd ki a mázat a tetejére.

Levendulás madeleine

levendulas-madeleine

Hozzávalók 24 darabhoz

A süteményhez:

  • 140 g szobahőmérsékletű vaj
  • 150 g liszt
  • 0.5 tk. sütőpor
  • 0.5 kk.
  • 3 db nagy tojás
  • 130 g kristálycukor
  • 1 ek. szárított levendulavirág
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 csepp levendulaolaj

A mázhoz:

  • 200 g porcukor
  • 4 ek. víz
  • 5 csepp levendulaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy kis serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd tegyük félre, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, miközben elkészítjük a madeleine-süti tésztáját.

Egy másik kis tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sütőport és a sót, majd keverjük össze.

Egy másikban a tojásokat és a cukrot keverjük habosra. Ekkor adjuk hozzá a levendulavirágokat és a citrom reszelt héját. Ezt is keverjük össze.

A lisztes keverék harmadát szitáljuk hozzá a tojásos keverékhez, majd óvatosan forgassuk össze. Ezt a mozdulatsort ismételjük meg a maradék liszttel is, két részletben.

A tésztából kb. egy merőkanálnyit forgassunk bele a már szobahőmérsékletűre hűlt vajba, keverjük el, majd adjuk hozzá a többi tésztát és a levendulaolajat is.

A készre kevert tésztát fedjük le frissen tartó fóliával, majd tegyük be a hűtőbe minimum 1 órára, de még jobb, ha akár egy egész éjszaka is a rendelkezésünkre áll.

Melegítsük elő a sütőt is 190 fokra.

A madeleine-formákat vajazzuk ki.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd evőkanál segítségével kanalazzunk a formákba kb. diónyi mennyiségű tésztát.

A sütőformát tegyük a sütő középső rácsára és süssük kb. 8 percig, amíg a szélei aranybarnára nem sülnek és finom ropogósak lesznek. 

Amint megsültek, azonnal borítsuk ki őket egy tiszta és száraz konyharuhára, majd tegyük őket a rácsra hűlni.

Készítsük el a levendulás mázat.

Ehhez a porcukrot egy kisebb tálban keverjük el a vízzel, amíg szép, sima nem lesz. 

Adjunk hozzá néhány csepp levendulaolajat – ízlés szerint –, majd kóstoljuk meg, mivel az olajjal könnyű túlízesíteni a mázat.

A kihűlt süteményekre ízlés szerint csorgassunk a mázból, majd várjuk meg, amíg azok pár perc alatt megszilárdulnak a sütiken. Ez a lépés persze akár el is hagyható, illetve felgyorsítandó a máz megszilárdulását, 5-10 percre a hűtőbe is betehetjük.

A kész sütiket kínáljuk egy finom délutáni tea mellé.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon