Így készül a libanoni padlizsánkrém: tahini és petrezselyem ízesíti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mártogatósként, de isteni szendvicskrémként is megállja a helyét a libanoni kence, friss zöldséggel és ropogós kenyérrel is mennyei.
A libanoni padlizsánkrém, vagyis a baba ganoush annyiban tér el az általunk ismert recepttől, hogy ezt a változatot tahini és római kömény is gazdagítja. A hummuszt is az eszedbe juttathatja a libanoni kence, nagyon hasonló az ízesítése, ha a padlizsánt csicseriborsóra cseréled, kész is a közel-keleti mártogatós.
Tahiniből használhasz boltit is, de házilag is elkészítheted, én legutóbb nem találtam egyik üzletben sem, így magam állítottam össze ez alapján a recept alapján. A szezámmagpaszta mellől nem hiányozhat a friss citromlé, a petrezselyem és a sok-sok fokhagyma sem, ezek ellensúlyozzák a tahini enyhén kesernyés ízét.
Bár én a padlizsánt most sütőben sütöttem, grillen is elkészítheted, de akár a gáztűzhely lángján is megpiríthatod.
Libanoni padlizsánkrém
Hozzávalók 8 személyre
- 1 kilogramm padlizsán
- 2 evőkanál olívaolaj (plusz a sütéshez)
- 1 evőkanál tahini
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.25 teáskanál római kömény
- 4 evőkanál citromlé
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vágjuk hosszában félbe a padlizsánokat. Kenjük be olívaolajjal mindkét oldalukat, majd tegyük őket a vágott felükkel lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Egy villa segítségével szurkáljuk meg a padlizsánt pár helyen, majd toljuk a sütőbe.
Süssük 30-35 percig, míg teljesen puha nem lesz.
Hagyjuk a padlizsánt 15 percig hűlni, majd kanalazzuk a húsát egy tálba.
Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, a fokhagymát reszelve, a petrezselymet aprítva. Egy villával nyomkodjuk szét a padlizsánt, keverjük alaposan össze a hozzávalókkal, de akár botmixerrel is át lehet menni rajta, ha túl darabos. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, de citromlével is lehet még ízesíteni.
A tálat fedjük le, tegyük a hűtőbe, majd jól behűtve tálaljuk a padlizsánkrémet.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors