Cukkinis, sajtos pite leveles tésztából: így még biztos nem készítetted
Nem kell külön a tésztát gyúrnod, mégis nagyon finom lesz a cukkinis-sajtos pite.
Elképesztően szaftos lesz ez a pite, és miután tényleg szinte nincs benne szénhidrát, nagyon nehezen lehet megállni, hogy az egészet meg ne edd egyszerre. A paradicsomok most szépek, édesek és illatosak, a kiválasztásuknál csak arra ügyelj, hogy keményebb fajtákkal dolgozz, hogy szépen lehessen szeletelni őket. A sózásnál még kiengedik a maradék levet, de azt mindenképpen itasd fel, hogy ne legyen szottyos a pite.
Teljesen lisztmentes, de ne aggódj, a tojás és a sajt kombinációjától szuperül összeáll majd. Sajtból is a kevésbé zsíros mozzarellát válaszd, így biztos lehetsz benne, hogy az alakod sem fogja bánni. Ha mégis valami laktatóbbra vágysz, akkor vegyél elő egy leveles tésztát, halmozz rá paradicsomot és kecskesajtot, és süsd meg, meglátod, a tésztának kifejezetten jót tesz, ha kicsit megpuhul a létől.
A paradicsomokat karikázzuk fel és fektessük egy tálcára. Sózzuk meg, majd hagyjuk pihenni 10-20 percet.
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és 4-5 perc alatt dinszteljük meg. Kanalazzuk át egy közepes méretű tálba. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, üssük bele a tojásokat, a zöldfűszereket és a borsot, majd jól forgassuk össze.
A paradicsomról öntsük le a levet, amit engedett, majd papírtörlővel itassuk fel a maradék nedvességet is.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A karikákat szépen egyengessük el egy kivajazott pitesütő alján. Öntsük rá a tojásos massza egynegyedét, majd folytassuk megint a paradicsomkarikákkal, végül a szósszal, egészen addig, amíg el nem fogy minden. A tetejét borítsuk be paradicsomkarikákkal, majd szórjuk meg sajttal.
Süssük a pitét 30-40 percig, amíg a szélei kicsit megpirulnak.
Tálalás előtt hagyjuk 5-7 percet hűlni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
@sobors.hu