Pirosra sült, szaftos sertéstarja: a hús olyan puha, hogy szétolvad az ember szájában
A sertéstarja még a legegyszerűbb fűszerezéssel készítve is tökéletes lesz, a hús szaftos, ezért bátran lehet tepsiben is sütni.
A sült oldalas akkor az igazi, ha olyan omlós, hogy a hús szinte magától leválik a csontról. Épp ezért érdemes alacsony hőfokon, hosszan sütni. Az igazán pompás ízélményért pedig olaj helyett zsírt érdemes használni, méghozzá jó bőségesen.
Az oldalas fűszerezését nem kell túlgondolni. A receptben a magyaros ízvilág képviselteti magát: a fokhagyma, majoranna, só, bors, fűszerpaprika és mustár. Az oldalas alá hagyma is kerül, amely mellett paprika és paradicsom is elfér, ha úgy kívánja az ember.
A feldarabolt oldalast tegyük keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, borsot, majorannát, fűszerpaprikát, reszelt fokhagymát, mustárt és az olajat. Az egészet forgassuk alaposan egybe, fedjük le fóliával, és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
A hagymát daraboljuk fel, majd szórjuk tepsire.
A hagymára helyezzük rá az oldalast, ha szükségesnek ítéljük, öntsünk még rá olajat, és 1 dl vizet is adjunk hozzá. Ezután fedjük le a tepsit fóliával, és toljuk 140 fokosra előmelegített sütőbe 80-90 percre. A fóliát szedjük le a tepsiről, majd emeljük 160 fokra a sütő hőfokát, és süssük 20-25 percig, szép aranybarnára. Az oldalast félidőnél fordítsuk meg.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu