Ünnepi mákosguba-torta kalácsból készítve: Oroszlán Szonja receptjét mutatjuk

Nyomtatás
makos-guba-torta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ki ne dobd a maradék péksütit, készíts belőle mákos gubát, ez a tortaformában készült verzió az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Múlt héten indult a népszerű cukrászverseny, az Ide süss! a VIASAT3 műsorán Ábel Anita és Sass Dani vezetésével, a készülő desszerteket pedig a macaronok koronázatlan királynője, Szalai Dóri és mindenki kedvenc pékje, Szabadfi Szabi értékeli. Ebben a versenyben vesz részt Oroszlán Szonja is, aki a húsvéti kihívás kapcsán az alábbi mákosguba-tortát készítette el.

Ha egy mutatós, mégis egyszerűen és gyorsan összedobható süteményt tennél az ünnepi asztalra, ezt a receptet ajánljuk! Kezdők is elkészíthetik, isteni finom, és akár a megszáradt kalácsot is felhasználhatod hozzá, ha túl sokat vettél húsvétra. 

Mákosguba-torta

makos-guba-torta

Hozzávalók 10 szelethez

Torta:

  • 6 dl tej
  • 12 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek méz
  • 0.5 db vaníliarúd kikapart magja
  • 1 db narancs héja
  • 1 db citrom héja
  • 1 csipet
  • 10 szelet kalács
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj

Tojáshab:

  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 db tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A tejet a mákkal, a porcukorral, a mézzel, a vaníliamagokkal, illetve a citrom- és narancshéjjal forraljuk össze, kis csipet sóval ízesítsük.

A kalácsot vágjuk egycentis szeletekre, majd a kész keverék 2/3-át öntsük rá, és várjuk meg, hogy beszívja. Kis hűtés után a maradék mákos tejhez keverjük hozzá a tojássárgáját, majd ezt is öntsük a kalácsra.

A sütőt közben 180 °C-ra melegítsük elő.

Ezután vajazzunk ki egy kisebb átmérőjű tortaformát, szedjük bele a kalácsos keveréket, és kb. 25 percig süssük.

Közben 5 dkg cukor hozzáadásával a 2 tojásfehérjéből verjünk habot, amit helyezzünk a kisült tortára, majd a végén zsebsárkánnyal karamellizáljuk az így kapott meringue-díszítést.

Fotó: VIASAT3

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon