
Ünnepi mákosguba-torta kalácsból készítve: Oroszlán Szonja receptjét mutatjuk

Ki ne dobd a maradék péksütit, készíts belőle mákos gubát, ez a tortaformában készült verzió az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Múlt héten indult a népszerű cukrászverseny, az Ide süss! a VIASAT3 műsorán Ábel Anita és Sass Dani vezetésével, a készülő desszerteket pedig a macaronok koronázatlan királynője, Szalai Dóri és mindenki kedvenc pékje, Szabadfi Szabi értékeli. Ebben a versenyben vesz részt Oroszlán Szonja is, aki a húsvéti kihívás kapcsán az alábbi mákosguba-tortát készítette el.
Ha egy mutatós, mégis egyszerűen és gyorsan összedobható süteményt tennél az ünnepi asztalra, ezt a receptet ajánljuk! Kezdők is elkészíthetik, isteni finom, és akár a megszáradt kalácsot is felhasználhatod hozzá, ha túl sokat vettél húsvétra.
-
2023-05-31 07:32:01
-
2023-04-06 08:32:01
-
2023-02-15 08:32:01
Mákosguba-torta

Hozzávalók 10 szelethez
Torta:
- 6 dl tej
- 12 dkg mák
- 10 dkg porcukor
- 2 ek méz
- 0.5 db vaníliarúd kikapart magja
- 1 db narancs héja
- 1 db citrom héja
- 1 csipet só
- 10 szelet kalács
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg vaj
Tojáshab:
- 5 dkg kristálycukor
- 2 db tojásfehérje
Elkészítés:
A tejet a mákkal, a porcukorral, a mézzel, a vaníliamagokkal, illetve a citrom- és narancshéjjal forraljuk össze, kis csipet sóval ízesítsük.
A kalácsot vágjuk egycentis szeletekre, majd a kész keverék 2/3-át öntsük rá, és várjuk meg, hogy beszívja. Kis hűtés után a maradék mákos tejhez keverjük hozzá a tojássárgáját, majd ezt is öntsük a kalácsra.
A sütőt közben 180 °C-ra melegítsük elő.
Ezután vajazzunk ki egy kisebb átmérőjű tortaformát, szedjük bele a kalácsos keveréket, és kb. 25 percig süssük.
Közben 5 dkg cukor hozzáadásával a 2 tojásfehérjéből verjünk habot, amit helyezzünk a kisült tortára, majd a végén zsebsárkánnyal karamellizáljuk az így kapott meringue-díszítést.
Fotó: VIASAT3
Olvasd el ezt is!