Puha, illatos tejpuding rózsavízzel: a malabi valami isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Meglepő módon ez az a desszert, amit nem kóstoltam izraeli kintlétem alatt, pedig a malabi, ez a krémes tejpuding rózsavízzel, az egyik legnépszerűbb közel-keleti édesség.
A recept eredetileg Törökországból származik, innen vette át a többi közel-keleti, így az izraeli konyha is. A desszert egyik alapanyaga a rózsavíz, amely nemcsak külsőleg, a szépségápolásban, bőrtisztításra, tonizálásra használható, hanem belsőleg is jótékony hatású, ráadásul pikáns ízt ad a szörpöknek és süteményeknek.
Így még selymesebb
Ez az egzotikus alapanyag számos közel-keleti étel ízesítője, így a malabi pudingé is. A hagyományos recept rizsliszttel készül, de ma már egyre többen helyettesítik kukoricakeményítővel, ami még selymesebb textúrát eredményez.
Mivel a rózsavíz intenzív íze megosztó lehet, ha valaki úgy érzi, el is hagyhatja, vagy narancsvízzel helyettesítheti. A rózsavizet bármelyik bioboltban be lehet szerezni.
Malabi puding
Hozzávalók 6 adaghoz
puding
- 3 csésze tej
- 0.25 csésze kukoricakeményítő
- 1 teáskanál rózsavíz
- 0.33 csésze cukor
rózsavizes szirup
- 0.25 csésze cukor
- 0.25 csésze víz
- 2 evőkanál eperlekvár (opcionális)
- 1 teáskanál rózsavíz
díszítés
- 10 gramm kókuszreszelék
Elkészítés:
Egy kis tálban keverjünk össze fél csésze tejet kukoricakeményítővel és egy evőkanál rózsavízzel. Keverjük simára, és tegyük félre.
Egy közepes serpenyőben a maradék 2,5 csésze tejet keverjük össze a cukorral. Közepes hőmérsékleten, gyakran megkeverve forraljuk addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Utána vegyük le a hőmérsékletet, majd keverjük össze a kukoricakeményítős masszával.
A pudingot óvatosan főzzük, nagyon gyakran keverjük, amíg elég sűrű nem lesz. Ez körülbelül 5-7 perc. Tegyük ki kis tálkákba, fedjük le, és tegyük hűtőszekrénybe legalább 3 órára.
Míg a puding hűl, készítsük el a szirupot. Egy kis serpenyőben keverjük össze a cukrot, a vizet és - ha teszünk bele - a lekvárt. Közepesen magas hőmérsékleten főzzük, várjuk meg, míg a cukor felolvad és a keverék sima lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a rózsavizet.
Tegyünk a tejpuding tetejére - vagy ha előbb a szirupot készítjük el, akkor az aljára - az öntetből. Kókuszreszelékkel vagy pisztáciadarabokkal tálaljuk.
Fotó: Getty Images