Isteni málnás sütemény ropogós morzsával borítva: édes krém terül el a tésztán
Más szezonális, de akár mirelit gyümölccsel is készülhet ez a süti, az édes krémsajtnak minden jól áll.
Nagyon mutatós, mégsem nehéz a csokis tart elkészítése, a tészta és a krém összeállítása is gyerekjáték. Ha kedveled a málnát, dobd fel vele a klasszikus receptet, sokkal frissítőbb és izgalmasabb lesz az egyszerre édes és fanyar gyümölcstől.
Habár sok-sok csokoládé kerül bele, mégsem lesz gejl, főleg, ha a tésztát jó minőségű holland kakaóporral, a krémet pedig minimum 60%-os étcsokoládéval készíted.
Ha terem a kertedben málna, vagy egy nagyobb adag van otthon, a tart tetejét is végigdíszítheted a piros gyümölccsel, de ha csak a krémbe kevered bele, akkor is tökéletes lesz. A mutatós sütemény születésnapon is helytáll, bármilyen ünnepi asztalt megkoronázhatsz vele, de a hétvégi menüben is helyet kaphat.
A tésztához a lisztet, a kakaót, a sót és a porcukrot keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá az összekockázott vajat, morzsoljuk el a lisztes alappal. Adjuk hozzá a tojást és a vizet is, majd gyúrjuk össze a tésztát, míg egy gombócot nem kapunk. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 20 percre.
Lisztezett felületen nyújtsuk egy akkora vékony körré, hogy kitöltse egy 25 centis, csatos torta- vagy piteforma alját és oldalát. A formát vajazzuk ki, majd nyomkodjuk bele a tésztát. Tegyük vissza a hűtőbe 20 percre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tészta tetejére tegyünk egy sütőpapírt, majd valamilyen nehezéket (pl. szárazbabot), majd toljuk a sütőbe 15 percre. Vegyük ki belőle a nehezéket, majd tegyük vissza még 5 percre.
Vegyük lejjebb a sütőt 170 fokra.
A töltelékhez a tejet, a tejszínt és a cukrot alacsony lángon melegítsük össze. Mikor a cukor elolvadt, húzzuk le a tűzről, öntsük rá az összedarabolt csokira. Hagyjuk picit állni, majd keverjük át, míg krémes, selymes csokiszósz nem lesz belőle. Várjunk, míg langyosra hűl, majd adjuk hozzá a tojásokat is, keverjük el benne.
A málnát szórjuk a kakaós tésztára, majd öntsük nyakon a csokikrémmel. Toljuk vissza a sütőbe még kb. 20-30 percre, míg a töltelék megszilárdul. Ahogy hűl, még jobban megköt majd. Ha szeretnénk, a tetejét díszítsük még több málnával.
Várjuk meg, míg kihűl, csak utána szeleteljük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu