Laktató, selymes krumplikrémleves: tejföllel sűrítve lesz igazán finom
A sűrű krémlevest bögrébe adagolva is tálalhatod, hűvös napokon a testet és a lelket is átmelegíti az így kínált finomság.
A krumplileves szerény étek, a magyar konyha egyik filléres levese. A tápláló fogás sokféle recept szerint elkészíthető, vannak egészen puritán változatai, de gazdagabb tálalásban is kipróbálható. Mi most kolbásszal gazdagítva teszteltük le.
A recept továbbálmodható. Van, aki tarhonyával, galuskával vagy több zöldséggel gazdagítja, de még olyan is akad, aki szalonnát tesz a levesbe. Mivel ez egy magyaros leves, a tejföl szinte kötelező bele. Tálalásnál is kínálhatod mellé, de még jobb, ha habarással főzöd készre.
Ha túl ízes a kolbász, akkor a fűszerekkel bánj csínján, hisz a jóból is megárt a sok. Érzékeny gyomrúak kerüljék a csípős kolbászokat, helyette virslit vagy debrecenit is használhatnak.
A finomra vágott hagymát a zsíron dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát és a krumplit. A zöldségeket alaposan keverjük át és pirítsuk 2-3 percig, közben fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, majoránnával és fűszerpaprikával. Ezután öntsük fel a levest annyi vízzel, amennyi ellepi.
Amikor a zöldségek félpuhára főttek, adjuk a leveshez a karikákra vágott kolbászt, és főzzük készre.
Az elkészült fogást petrezselyemmel megszórva, ropogós kenyérrel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu