6 tipp, hogy tökéletes legyen a nokedli: kezdőknek is sikerülni fog

nkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nokedli vagy galuska, a magyar konyha legkedvesebb körete, amit nem csak sűrű, szaftos fogások mellé érdemes kínálni.

Érdemes megtanulni nokedlit szaggatni, hisz ez a régi köret hozzátartozik a magyar gasztronómiához, pörkölt mellé kötelező.

Ma már készen is meg lehet vásárolni a galuskát, de miért vetemednél erre, ha te magad is elő tudod állítani? Ne félj tőle, az elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád.

Ha rákapsz a nokedli gyártására, a hagyományos, vízzel készült massza helyett próbáld ki tejjel is. A tejes nokedli az osztrákok kedvence, amit pirított hagymával vagy sajttal egybeforgatva szoktak kínálni.

Egy szónak is száz a vége, mutatjuk, mire figyelj a nokedli készítésénél.

nct6

Mennyiség

A nokedli hozzávalói: liszt, só, víz és tojás. A mennyiségre igaz a régi mondás, ahány ház, annyi szokás. Általánosságban azért elmondható, hogy 30 dekagramm finomliszt mellé 1 darab tojást kell számolni. Szabolcsban viszont sok tojással készítik, van, aki 1 kiló liszthez 8-10 darabot is kever.

Dobd fel a galuskát!

Ha már az alaprecept az ujjadban van, akkor érdemes kísérletezni. A nokedli tésztájába keverhetsz finomra vágott zöldfűszereket, medvehagymát, spenótot, aszalt paradicsomot, snidlinget, petrezselymet, de kevés vajjal vagy víz helyett tejjel keverve is kipróbálhatod. Sőt, a tésztát búzadarával vagy tejföllel is lazíthatod.

nct1

Mindig főzés előtt keverd be a tésztát

Bár mindenki szeret előredolgozni, például összevágni a zöldségeket, hogy főzésnél már ne legyen vele munka. Nokedli készítésénél ez tilos, a masszát bőven elég közvetlenül a főzés előtt bekeverni, különben túl kemény lesz a galuska.

Először a lisztet öntsd keverőtálba, forgasd egybe a sóval, majd a közepén alakíts ki egy kis mélyedést, oda mehet a tojás. Utána a vízzel együtt laza, lágy masszát dolgozz ki, ne keverd túl.

nct5

Így szaggasd

A tésztát mindig lobogó, sós vízbe szaggasd bele. Ez történhet nokedliszaggatóval, de csinálhatod úgy, ahogy a mamák is szokták, vágódeszkáról, késsel adagolva a masszát. A deszkás verziónál minden egyes szaggatás előtt vízbe kell mártani a kést, úgy könnyebben lehet vágni a tésztát: a nokedli azonban nagyobb lesz, mintha szaggatóval végeznéd a köret készítését.

Mikor a galuskák a vízbe kerültek, keverj rajtuk egyet, hogy ne ragadjanak össze, utána várd meg, míg újraforr a víz, majd 2-3 perc után szedheted is ki szűrő segítségével a tésztát. Sose tegyél sok nokedlit a fazékba, mert akkor összetapadnak a tésztadarabok.

nct3

Öblíteni vagy nem öblíteni?

A nokedliszaggatás egyik nagy kérdése. Ha rögtön kínálod a nokedlit, akkor nem kell vízzel átöblíteni, esetleg 1-2 evőkanál vajjal vagy olajjal forgasd egybe, úgy nem ragadnak össze a tésztadarabok a tálalásig.

Na, de szükség van egyáltalán az öblítésre? Öblítés nélkül kicsit ragacsos a galuska, összetapadhat, ezért mossák át sokan folyó víz alatt, azonban így lehűl a tészta. Érdemes inkább az előbb említett módszert - vajba, zsírba, olajba keverve - alkalmazni, úgy nem ragadnak össze a szemek, nem is lesz hideg, ráadásul plusz ízt is kap.

nct2

A nokedlis edény és a szaggató tisztítása

A nokedlikészítés legkellemetlenebb feladata. Szaggatás után rögtön áztasd be az edényt a szaggatóval együtt, mert később sokkal nehezebb lesz elmosni. A könnyebb tisztítás érdekében érdemes műanyag szaggatót használni, az áztatás pedig hideg vízben történjen.

Legkedvesebb nokedlis receptjeink, amiket érdemes kipróbálni:

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük