Félórás, kelesztés nélküli krumplis pogácsa – Extra puha a tésztája
A pogácsával egy gond van, hiába sütünk belőle rengeteget, nem lehet abbahagyni az evését, így hamar elfogy.
A jó házi kiflinek nincsen párja, lehet édes vagy sós, a sikere vitathatatlan. Nekem a nagyiféle krumplis a kedvenc receptem, mely akár a megmaradt krumplipüréből is készülhet.
A krumplinak, vajnak, tejfölnek és persze a zsírnak köszönhetően hihetetlenül puha lesz a tészta állaga, még harmadnap is ugyanúgy élvezhető. A finomság strapabíró, jól bírja a csomagolást, ezért uzsonnára is bátran eheted, iskolába vagy munkahelyre viheted. A libazsír nem csak a tökéletes textúrában játszik fontos szerepet, pluszízt is ad a tésztának.
A krumplit sós vízben főzzük puhára, majd melegen törjük simára vajjal és tejföllel. Tegyük félre, és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a kihűlt krumplit, zsírt, tojást, élesztőt, és gyúrjunk belőle tésztát. (Ha szükséges, még tejfölt adhatunk hozzá. A tészta akkor jó, ha kissé lágy.)
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát kelesszük.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk két cipóra.
A tésztacipókat ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki kör alakban. Ezután a tésztát vágjuk cikkelyekre, és tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg szezámmaggal vagy reszelt sajttal.
A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu