
Maradékmentő saláta az egész délután tartó energiáért: quinoa az alapja

A quinoa az egyik legsokoldalúbb szuperélelmiszerünk, időnként érdemes becsempészni az étrendedbe. Így készíts belőle tartalmas egytálételt percek alatt!
A quinoáról már többször is írtunk, hiszen egészségügyi előnyeit nem lehet eléggé hangsúlyozni. A quinoa (kinoa) egy Dél-Amerikából származó álgabona, mivel bár úgy kezeljük, rendszertanilag nem tartozik a gabonafélék családjába. Semleges íze miatt szinte végtelen variációban elkészíthető, és mivel gluténmentes, a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Az elkészítésénél fontos a megfelelő előkészítés: főzés előtt 2-3 alkalommal alaposan öblítsd át a magokat, mivel egy kesernyés bevonat védi őket a rovaroktól és rágcsálóktól, így mosás nélkül keserű lesz a végeredmény. Enyhén sós, a quinoához képest dupla mennyiségű vízben főzd, és amikor a víz már majdnem elpárolgott, fedő alatt hagyd 10 percig, hogy a maradékot is magába szívja. Így a leszűréssel sem lesz dolgod.
A salátakészítés pedig pofonegyszerű: hagymával pirítsd együtt a kedvenc zöldségeidet (vagy amit épp otthon találsz), de maradék zöldségköretet is felhasználhatsz. Ízesítsd a receptben leírt módon, és egy tartalmas fogás lesz a jutalmad.
Maradékmentő quinoasaláta

Hozzávalók 4 személyre
- 250 g quinoa
- 1 fej lila hagyma
- 3 db répa
- 1 db nagyobb cékla
- 1 db csicseriborsó-konzerv
- 0.5 tk só
- 3 levél feldarabolt fodros kel
- 3 marék bébispenót (opcionális)
- 0.5 db lime leve
- 1 csokor friss koriander
- 3 ek olívaolaj
Elkészítés:
Főzzük meg a quinoát a fentebb leírt módon.
A feldarabolt lila hagymát pirítsuk 2 percig az olívaolajon, majd adjuk hozzá a felkarikázott répát, a kockákra vágott céklát és a leszűrt csicseriborsót. A só és 3 evőkanál víz hozzáadásával fedő alatt pároljuk a zöldségeket roppanósan puhára.
Adjuk hozzá a leveles zöldséget: fodros kel esetében 5 perc a főzési idő, de ha bébispenótot használunk, akkor csak 1 percig pároljuk, vigyázva, hogy ne főzzük szét.
Adjuk hozzá a lime levét, a quinoát és az apróra vágott koriandert, és alaposan forgassuk össze őket.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!