Maradékmentő saláta az egész délután tartó energiáért: quinoa az alapja

Quinoa-salata-1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A quinoa az egyik legsokoldalúbb szuperélelmiszerünk, időnként érdemes becsempészni az étrendedbe. Így készíts belőle tartalmas egytálételt percek alatt!

A quinoáról már többször is írtunk, hiszen egészségügyi előnyeit nem lehet eléggé hangsúlyozni. A quinoa (kinoa) egy Dél-Amerikából származó álgabona, mivel bár úgy kezeljük, rendszertanilag nem tartozik a gabonafélék családjába. Semleges íze miatt szinte végtelen variációban elkészíthető, és mivel gluténmentes, a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Az elkészítésénél fontos a megfelelő előkészítés: főzés előtt 2-3 alkalommal alaposan öblítsd át a magokat, mivel egy kesernyés bevonat védi őket a rovaroktól és rágcsálóktól, így mosás nélkül keserű lesz a végeredmény. Enyhén sós, a quinoához képest dupla mennyiségű vízben főzd, és amikor a víz már majdnem elpárolgott, fedő alatt hagyd 10 percig, hogy a maradékot is magába szívja. Így a leszűréssel sem lesz dolgod. 

A salátakészítés pedig pofonegyszerű: hagymával pirítsd együtt a kedvenc zöldségeidet (vagy amit épp otthon találsz), de maradék zöldségköretet is felhasználhatsz. Ízesítsd a receptben leírt módon, és egy tartalmas fogás lesz a jutalmad.

Maradékmentő quinoasaláta

Quinoa-salata

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g quinoa
  • 1 fej lila hagyma
  • 3 db répa
  • 1 db nagyobb cékla
  • 1 db csicseriborsó-konzerv
  • 0.5 tk
  • 3 levél feldarabolt fodros kel
  • 3 marék bébispenót (opcionális)
  • 0.5 db lime leve
  • 1 csokor friss koriander
  • 3 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Főzzük meg a quinoát a fentebb leírt módon.

A feldarabolt lila hagymát pirítsuk 2 percig az olívaolajon, majd adjuk hozzá a felkarikázott répát, a kockákra vágott céklát és a leszűrt csicseriborsót. A só és 3 evőkanál víz hozzáadásával fedő alatt pároljuk a zöldségeket roppanósan puhára.

Adjuk hozzá a leveles zöldséget: fodros kel esetében 5 perc a főzési idő, de ha bébispenótot használunk, akkor csak 1 percig pároljuk, vigyázva, hogy ne főzzük szét.

Adjuk hozzá a lime levét, a quinoát és az apróra vágott koriandert, és alaposan forgassuk össze őket.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük